«З Смаком» заявляє: цією стравою з вельми незвичайною назвою можна запросто нагодувати велику сім’ю! Завиванець – страва української кухні і являє собою рулет з начинкою, обгорнутий в кілька шарів листя капусти. По суті, це один великий голубець, причому закручений.
До очан капусти для завиванца вибирайте побільше. Ну а начинка може бути найрізноманітнішою: м’ясний, грибний, комбінованої з крупами і навіть рибної. Якщо звернути все капустяне листя відразу в один рулет не виходить, можна зібрати завиванец по частинах, але в цьому випадку цілком перенести його з форми на тарілку не вийде.
Смачне, поживне, а головне, просте в приготуванні блюдо при всій своїй простоті цілком може стати і козирем на званій вечері.
Інгредієнти для рецепта
Капуста білокачанна – 1 кг
печериці – 300 г
гречка – 1 скл.
яйце – 3 шт.
Цибуля – 2 шт.
Соняшникова олія – 1 ст. л.
Вершкове масло – 20 г
сіль – за смаком
Чорний перець (мелений) – за смаком
морква – 2 шт.
помідор – 3 шт.
цукор – 1 ч. л.
Твердий сир – 80 г
кріп – 0,5 Пуч.
Яблучний оцет – 1 ст. л.
Як приготувати
· 1. Підготуйте качан капусти: виріжте качан, потім опустіть качан на 2-3 хвилини в киплячу воду. За допомогою вилки дістаньте і остудіть. Відокремте розм’якшені лиття.
· 2. З гречаної крупи зваріть кашу. Яйця зваріть круто, остудіть, очистіть, наріжте кубиками.
· 3. Гриби наріжте тонкими пластинками і відправте на розігріту сковороду без масла. У процесі смаження з грибів виділиться досить вологи, щоб вони як слід протушкувати.
· 4. Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на окремій сковороді з додаванням невеликої кількості масла.До речі, цибулю з печерицями (як це роблять часто по-старому) краще не обсмажувати разом, щоб гриби не потемніли. Додайте смажені гриби, цибулю, варені яйця до гречаної каші, сіль і чорний перець за смаком.
· 5. Якщо капустяне листя занадто великі, розріжте їх уздовж, потовщення зріжте. Розкладіть на столі внахлест, викладіть на них начинку і скрутіть в рулет. Рулет укладіть у вигляді равлика в круглу форму для запікання, змащену вершковим маслом.
· 6. Приготуйте підливу. Натріть моркву, підсмажте на вершковому маслі, додайте подрібнений часник. Додайте томатне пюре (помідори без шкірки натріть на тертці), яблучний оцет, солі трохи і цукор. Залиште покипіти на 4-5 хвилин, зніміть з вогню.
· 7. Викладіть підливу на завиванец, на дно форми влийте 0,5 ст. води. Зверху накрийте фольгою і відправте в духовку, прогріту до 180 градусів, на 50-60 хвилин.
· 8. За 15 хвилин до закінчення приготування, фольгу видаліть, посипте завиванец тертим сиром і відправте запікатися далі. Перед подачею посипте подрібненим кропом.
З голубцями, як відомо, метушні досить: поки капусту роздягнешся, поки кожен лист наповниш начинкою, поки запечатаному і приготуєш … Дивишся, вже ніч на дворі. А тут подасте до столу такий капустяний рулет – всі сядуть, поїдять, задоволеними залишаться, господині подякують. Пригощайтеся самі і діліться рецептом з друзями!