Єврейські страви

Єврейська кухня, як жодна інша, може похвалитися продуманістю і різноманітністю. По-перше, вона просякнута релігійними традиціями, які сформувалися завдяки Кашруту – вченню про їжу. По-друге, оскільки семітських народ розсіяний по всьому світу, то і рецепти страв у євреїв навіяні кулінарними звичаями з різних частин світу.

І ось з’являється не просто єврейська кухня, а три окремих її гілки: сефардської, яка несе в собі східні і середземноморські традиції; ашкеназький, що увібрала в себе краще від європейських кухарів; ізраїльська, що містить мотиви турецької та арабської кухні.

Що приготувати з м’яса? Яке блюдо може виступати в якості головного і гарніру одночасно? Як поєднувати приголомшливий смак і доступну ціну? Всі відповіді шукайте в кулінарній книзі єврейської кухні. Редакція «З Смаком» знає, що з неї можна черпати і черпати, а тому підготувала п’ять відмінних базових рецептів.

Єврейські рецепти

Єрусалимська суміш (меурав іерушалмі)

Одне з небагатьох страв, винахідник і рік народження якого достеменно відомі. Воно було придумано в м’ясній крамниці Хаїма Піро в Єрусалимі самим Хаімом Піро в 1968 році. Печеня так сподобалося завсідникам, що дуже швидко набуло популярності, а його рецепт розлетівся по всьому світу.

Вам знадобиться:

  • 300 г курячих сердець
  • 300 г курячого філе
  • 300 г курячої селезінки
  • 300 г курячої печінки
  • 1 цибулина
  • 1 зубчик часнику
  • Сіль, перець, коріандр, паприка за смаком

М’ясні інгредієнти подрібніть невеликими шматочками, але не змішуйте. Наріжте цибулю і обсмажте на сковороді до золотистого відтінку. Потім додайте до нього сердечка і обсмажте. Потім грудку. Останніми додайте печінку, селезінку і спеції, після чого обсмажують до готовності. Подавайте з коржем.

Хацілім

Баклажанна паста готується на різний манер, а в єврейській кухні зовсім просто. Блюдо схоже на східний бабагануш, але з часниковим соусом.

Вам знадобиться:

  • 2 баклажана
  • 4 зубчики часнику
  • 50 г майонезу (краще соусу айоли)
  • Кінза, сіль, перець за смаком

Розріжте баклажани уздовж і поставте запікати в духовку до повної м’якості. Найкраще очистити їх перед цим. Після подрібніть всі інгредієнти в блендері і додайте спеції. Хацілім готовий! Ідеальна намазки.

Кисло-солодке м’ясо (есік-флейш)

Незважаючи на певні рамки в приготуванні м’ясних страв (не можна змішувати м’ясо з молочними продуктами, можна використовувати в готуванні тільки м’ясо травоїдних тварин і птахів), євреї знають, як їх готувати. М’ясо часто подається під кисло-солодким соусом, що в черговий раз нагадує про східних традиціях.

  • 1 кг яловичини
  • 1 цибулина
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 50 мл меду
  • 50 г чорного хліба
  • 200 г чорносливу
  • Цукор, сіль, лимонний сік, чорний перець, лавровий лист за смаком

Наріжте м’ясо на невеликі шматочки. Подрібнену цибулю обсмажте на сковороді, додайте до нього м’ясо, посоліть, поперчіть і готуйте до утворення скоринки. Потім викладіть м’ясо в глибоку ємність і тушкуйте протягом години, попередньо заливши водою.

Розкришіть хліб і змішайте його з невеликою кількістю води, лимонним соком, томатною пастою і приправами. Додайте соус до м’яса, потримайте на вогні, після чого додайте чорнослив без кісточок і тушкуйте м’ясо 15 хвилин. Готовий соус повинен бути такої консистенції, як сметана.

Мафрум

Фарширований картопля припаде до смаку всім. Ідеальне поєднання рослинної і тваринної їжі наситить будь-якого, а томатний соус додасть страві приємні солодкуваті ноти.

Вам знадобиться:

  • 10 картоплин
  • 250 г фаршу (курячого або яловичого)
  • 150 г білого хліба
  • 20 г петрушки
  • 2 яйця
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 л води
  • 100 г пшеничного борошна
  • 50 мл рослинного масла
  • 1 цибулина
  • Сіль, перець, кориця на смак

Очистіть картопля і наріжте його товстими кружальцями завтовшки в півтора-два сантиметри. Кожен гурток надріжте збоку майже до кінця. Тепер змішайте фарш з тертим цибулею, одним яйцем, сіллю, перцем, корицею і розмоченим хлібом. Начините кружечки картоплі фаршем, обваляйте в яйці, борошні й обсмажте з двох сторін на сковороді. Тепер в каструлю наріжте моркву, викладіть картоплю, залийте його водою з пастою і тушкуйте півтори години.

Харосет

І, звичайно, десерт. Уявіть собі щось середнє між фруктової кашею і салатом. Надзвичайно корисна страва, яку з медом стає ще смачніше!

Вам знадобиться:

  • 1 яблуко
  • 1 стакан фініків
  • 0,5 склянки волоських горіхів
  • 0,5 склянки мигдалю
  • 0,25 ч. л. кориці
  • 3 ст. л. червоного вина
  • Чорний перець за смаком

Існує два способи приготування: в першому ви подрібнює всі інгредієнти дуже дрібно за допомогою ножа, а в другому просто змішуєте все в блендері. Після цього потрібно дати солодкої каші пару годин настоятися в холодильнику.

Як ви вже помітили, в єврейській кухні немає певних пропорцій в спеціях, але солодко-гострий смак найбільш характерний. Ще одна характерна риса – поживність страв. Згадати тільки хумус – зірку єврейської кулінарії!

Це лише невеликий зріз, а існує цілий ряд традиційних страв. Наберіться вражень про єврейську кухню за допомогою наших рецептів і поділіться ними з друзями!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.