Як запікати м’ясо цілісним шматком

Ну хто з господинь в очікуванні гостей не нишпорить по Мережі або своїм кулінарним записам у пошуках чого-небудь такого?! І коли справа доходить до М’ясної страви, тут чергове не запропонував. Потрібно щось ефектне, вражаюче, але і не потребує великих трудовитрат (є їх куди ще застосувати). Ось тут-то і згадуєш про м’ясні відруби, повз яких зазвичай проходиш, не зупиняючись.

Лопатка, окіст, шийна частина, тонкий край – приготувавши ці частини туші цілком, можна нагодувати велику грецьку сім’ю! Важливо лише все це добро не зіпсувати. Здавалося б: розігрій духовку, приправ спеціями і запечи… Але! При всій простоті процесу саме в Приготуванні м’яса цільним шматком у багатьох виникають складності.

«З Смаком» пропонує розглянути типові помилки, які можуть зіпсувати м’ясної отруб навіть вищої якості, а також способи їх усунення.

Правила приготування м’яса

· підготовка

Попередня підготовка м’яса полягає в промиванні, обсушуванні паперовими рушниками, натирання сіллю і спеціями. Робити це найкраще за день до приготування. Якщо м’ясо занадто пісне (без жирових прожилок), нашпигуйте його по всій поверхні невеликими шматочками сала. Це вбереже продукт від пересушування.

Маринувати м’ясо чи ні – справа смаку. Вважається, що маринування пом’якшує жорстке м’ясо. В деякій мірі це так, але маринування швидше покликане надати м’ясу певне смакове напрямок. А ось по-справжньому м’яким і ніжним блюдо буде з якісного шматка м’яса.

· рум’яна кірочка

Рум’яної скоринки люблять все, але часто її домагаються, грунтовно пересушити м’ясо. Спробуйте зробити наступне: розігрійте духовку до 210 градусів (для шматка вагою до 1 кг) і 220-230 градусів (для шматка більше 1 кг). Помістіть в духовку деко з підготовленим висівок і тримайте при високій температурі 15-30 хвилин (в залежності від ваги м’яса).

Потім знизьте температуру до 170-160 градусів, на кілька секунд розкрийте дверцята духовки, а далі готуйте м’ясо при низькій температурі. Час томління також залежить від ваги м’яса: на кожні 500 г продукту потрібно в приблизно 15 хвилин для середнього ступеня прожарювання і 20-25 хвилин для повної прожарювання. Високотемпературний спосіб запікання дозволяє запечатати верхні шари м’яса і зберегти весь сік всередині.

· попередня обсмажування

Якщо вам достеменно відомо, що духовка до таких високих температур не розженеться, для отримання рум’яної скоринки м’ясо можна попередньо обсмажити.

У сковороді відповідних розмірів добре розігрійте рослинне масло (або витопите свинячий жир з декількох шматочків сала), викладіть туди м’ясо, обсмажте приблизно по 2 хвилини з кожного боку на сильному вогні, а далі готуйте в розігрітій до 160 градусів духовці за попередньою схемою.

· Готовність № 1

Врахуйте, що м’ясо продовжує готуватися навіть після того, як ви вже вимкнули духовку. Тому щоб блюдо не вийшло сухим і жорстким, діставайте його трохи раніше. Тим, у кого є кулінарний термометр, в цьому плані легше: внутрішня температура готового м’яса повинна бути 71 градус, поетом у діставати з духовки його можна вже після досягнення порогу 65 градусів.

Якщо ж кулінарного термометра у вас немає, орієнтуйтеся на колір і прозорість м’ясного соку при проколі: він повинен бути прозорим і без рожевого відтінку. Втім, занадто часто м’ясо краще не протикати.

· останні штрихи

Перекладіть м’ясо на сухе, попередньо підігріте блюдо, прикрийте фольгою і залиште в теплі на 15-20 хвилин. За цей час м’ясо дійде до кондиції, все соки рівномірно розподіляться по тканинах.

Поки м’ясо «відпочиває», з виділився жиру і соку можете приготувати соус. Перелийте рідина в сотейник, хлюпніть трохи червоного сухого вина, бульйону або води, помішуючи, доведіть до кипіння, потім всипте столову ложку борошна. Також можете додати будь-які ароматні трави і часник.

Залишається лише під захоплені вигуки гостей за столом урочисто нарізати кулінарний шедевр. Поперек волокон, пам’ятаєте? І ось, соковиті шматочки з ароматної хрусткою скоринкою вже самі просяться в тарілку…

Готуйте з задоволенням і діліться корисними від «З Смаком» з друзями!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.