Як відрізнити ГМО

Впровадження сторонніх генів в продукти харчування почалося ще в момент відкриття ДНК в 1944 році. Однак виробничих масштабів це явище досягло тільки на стику XX і XXI століття, встигнувши за цей час обзавестися прихильниками і противниками.

Роль генетично модифікованих продуктів в сучасному суспільстві велика, особливе місце вони займають в агропромисловості. Так звані Трансгенні рослини частково вирішили проблему, з якою людство зіткнулося в 70-ті: забруднення грунтів пестицидами і хімічними препаратами колосальних масштабів.

Деякі трансгенні рослини містять гени, які захищають їх від хвороб або шкідників, що зберігає землю. При цьому була надія, що збільшення врожаю за рахунок спеціальних генів допоможе побороти голод у всьому світі, але, на жаль, очікування не виправдалися.

Не виправдалися очікування і щодо успіху цього винаходу, вчені до цих пір б’ються над питанням, наскільки корисно і шкідливо його використання. Що ж таке ГМО і як відрізнити його від натурального продукту вам розповість редакція «З Смаком».

Без ГМО

Без ГМО – такий девіз обрали Австрія, Греція, Польща, Швейцарія і Японія, оголосивши себе повністю вільними від генетично модифікованих продуктів. Велика кількість країн вільно від них частково – регіонами, багато хто до цього тільки приходять.

Отже, ніхто в світі не довів прямої шкоди трансгенних рослин для людського організму. Однак і беззастережна нешкідливість не була підтверджена. Відомо два очевидні недоліки ГМО. Ні, це не рак і тим більше не ризик мутацій.

Трансгенні організми досить непередбачувані. Найпростіший приклад: проростають швидко та в будь-яких умовах. Ви тільки купили помідори, а вони вже з паростками, і справа не в тому, що вони перетримані.

Викликають алергію. Припустимо, ви придбали овоч з генами арахісу, на який у вас алергія. Дізнатися про це можна тільки по маркуванню, але що робити, якщо виробник попався недобросовісний?

Якщо вас приваблює тільки Натуральна їжа, існує кілька способів відрізнити її від трансгенної.

· Як ми вже говорили, маркування. Як правило, виробники, які виробляють Натуральні продукти, позначають їх міткою «100% натуральності» або «Без ГМО». Якщо в них і містяться якісь модифікації, вони становлять не більше одного відсотка.

· Красиві, гладкі, блискучі, «ідеальні» за формою і кольором овочі повинні викликати у вас підозри, а якщо вони і за розміром всі однакові, без втручання тут не обійшлося. Дивіться на сліди від жучків-черв’ячків. Як правило, сліди від комах говорять про натуральність продукту.

· Без кісточок. Складно уявити, що природа придумала щось настільки марне з точки зору продуктивності. Кавуни без кісточок – яскравий тому приклад. Є і найбільш безневинні характеристики. Наприклад, яблука, що не темніють.

· Код може багато що сказати про продукт. Наприклад, банани з кодом 4011 або 94011 вирощені природним шляхом. У той же час, продукція США з п’ятизначним кодом, який починається на 8, є трансгенної.

Буде корисно знати, що три чверті всієї сої в світі – ГМО, а також третина кукурудзи і одна п’ята ріпаку. До речі кажучи, в арахіс введений ген петунії. Зверніть увагу, що комахи обходять ці горішки стороною.

Також слід відрізняти Селекцію від генної інженерії: кавуни, баклажани, банани, морква, персики в тому вигляді, в якому ми їх знаємо, були виведені штучним шляхом, але не несуть ніякої навіть примарної загрози.

Користь чи шкода, з ГМО чи без, але потрібно завжди знати, що знаходиться у вашій тарілці. Поділіться з друзями цією корисною інформацією!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.