Як вибрати вино

Кожна людина повинна хоч трохи вміти Розбиратися у винах, щоб пити в міру і з задоволенням, розуміючи і поважаючи напій, себе, оточуючих…

Щоб потрапити в світ тонких відтінків смаку, аромату вина і виноробства в цілому, слід спиратися на прописні істини, а не на модні тенденції або рекламу. Пропонуємо пройти Короткий курс сомельє від «З Смаком», щоб при нагоді розуміти, що за напій вам пропонують, а спробувавши, віртуозно його охарактеризувати.

Як оцінити вино

Назва

Традиційно вино називають, виходячи із сорту винограду, з якого напій приготований. Наприклад, шардоне, піно нуар, мерло, изабелла, рислінг…

Також часто вина отримують ім’я за назвою місцевості (виноградник, провінція, маєток). Наприклад, Chateau в перекладі з французького «замок», це означає, що виноград ріс на території замку, далі на етикетці може вказуватися назва замку. Як можна здогадатися, Village – село. А ось Beaujolais (Божоле) – це назва великого регіону без уточнення конкретної місцевості.

Якщо винороб створив власний купаж з декількох сортів винограду, він може дати напою оригінальну назву, не уточнюючи ні різновид сировини, ні регіон.

Як розкрити аромат

Розділіть процес на 3 етапи. Після розлиття вина відразу піднесіть келих до носа, вдихніть аромат, спробуйте визначити первинні ноти. Потім протягом хвилини повращайте келих: в результаті цієї маніпуляції відбудеться випаровування летючих компонентів і вино віддасть вторинні ноти. Опустіть ніс в келих і знову зробіть вдих. Дайте провину трохи постояти і знову понюхайте.

Ноти аромату

Аромат хорошого вина багатогранний: при кожному новому відкорковуванні пляшки цінителі можуть вловити відтінки фруктів, варення (особливо зрілі напої), квітів (властиво молодим винам), дерева (завдяки бочок), спецій… А ось рослинні нотки (цибулі, часнику, плюща) говорять про вино не особливо гарної якості або про те, що при виробництві допущені помилки.

Сильно домінуючі тварини запахи говорять про помилки, допущені при витримці, а також є ознакою появи грибка.

Смак вина

Щоб зрозуміти смак, наберіть невелику кількість напою в рот і мовою зробіть пару обертальних рухів. Так як окремі ділянки мови володіють різною сприйнятливістю до різних смаків, ви повніше розкриєте картину.

Отримавши первинне поняття про смак, втягніть ротом повітря, щоб викликати інтенсивне випаровування вина. Проковтніть невелику кількість напою (врахуйте, що час перебування вина в ротовій порожнині не повинно перевищувати 15 секунд), зверніть увагу на післясмак.

Як охарактеризувати смак

Виражений виноградний смак властивий натуральним винам нетривалої витримки, плодовий – Мускат і більшості десертних вин, медовий – десертних вин, а також приготованим з перезрілого винограду, мадерний – специфічний смак, що утворюється при спеціальній обробці окремих вин (мадери, портвейну), і, нарешті, хересний – утворюється внаслідок життєдіяльності хересних дріжджів.

Солодкість вина

Чому вина, що містять мало цукру, називають сухими? Тому що таніни, що містяться у винограді, в’яжуть ротову порожнину, створюючи відчуття сухості. А цукор це відчуття згладжує, тому чим солодший вино, тим менше сухим воно здається.

Буває і таке, що абсолютно сухе вино може здатися солодким на смак! Як запевняють французькі винороби, ця фантомний солодкість викликана особливими речовинами, що містяться в окремих породах дуба, з якого зроблені бочки. Ось такий ланцюг.

Дегустація вина – захоплююче заняття! Але, занурившись в світ благословенного напою, важливо при цьому пам’ятати про кількість випитого.

Здоров’я вам і натхнення, яким варто поділитися з іншими!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.