На жаль, в сучасному світі підробки можна зустріти набагато частіше оригіналів. Мова йде не тільки про техніку і одязі, сьогодні підробляють навіть Спеції. У кращому випадку, Підробка не змінить смаку вашого страви, а в гіршому – зробить його повністю неїстівним. Щоб такого не сталося, ми навчимо вас купувати справжні спеції.
Натуральні спеції
- Перці
Відповідно до Держстандарту горошини чорного перцю в діаметрі не повинні бути більше 3-5 міліметрів. Для того щоб перевірити справжність перцю, стисніть його. Якщо він розпався на великі частки і залишив жирнуватий слід, значить він якісний. Підробка ж просто перетвориться в лушпиння.
У зеленого перцю оболонка повинна бути трохи пухкої і мати насичений оливковий колір. У білого перцю оболонки немає, за кольором він повинен бути ніжно-кавовим. Ядра запашного перцю досить великі (5-9 міліметрів). При зануренні у воду він тоне.
- Кориця
Корицю підробляють набагато частіше за інших спецій. Для того щоб відрізнити натуральну мелену корицю від підробки, капніть в неї трохи йоду. Якщо порошок став синім, значить перед вами каси – дешевий аналог кориці.
Палички кориці можна розпізнати по червоному відтінку. Структура справжньою кориці тонше, ніж у кассии.
- Шафран
Ця спеція досить дорога. Намагаючись заробити, продавці найчастіше продають нам сушену буряк, куркуму або сафлору замість шафрану. Справжній шафран дуже дорогий, на вигляд він насичено-червоний і однорідний.
- Гвоздика
Якісна гвоздика може бути тільки коричневого кольору, бутони зазвичай світліше ніжки. Від неї виходить сильний аромат і на смак вона пекуча. Якщо гвоздику пошкодити, то залишиться масляний слід. Якщо ви опустили спецію в воду, а вона лежить на поверхні, значить це підробка. Справжня гвоздика буде плавати «солдатиком».
- Кардамон
Оригінальний кардамон має коричнево-зелене забарвлення, його розмір не повинен перевищувати 2,5 см. Якщо ви натрапили на кардамон з жовтим відтінком, значить його неправильно сушили. Яскраво зелений відтінок говорить про те, що спецію фарбували за допомогою хімії.
- Бадьян
Справжній бадьян має червоно-коричневе забарвлення. Якщо ви пошкодите спецію, то помітите виділення маслянистої рідини.
- Куркума
Щоб під виглядом куркуми не купити підфарбовану борошно, розчиніть невелику кількість спеції в воді. Білясті розлучення будуть свідчити про те, що куркума не справжня.
Сподіваємося, що ви скористаєтеся цими порадами і ніколи більше не дозволите на собі заробити. Поділіться цією інформацією зі своїми друзями, щоб уберегти їх від купівлі неякісних спецій!