Хачапурі з сиром

Просте, на перший погляд, поєднання звичайних продуктів – тесту і сиру – виявилося шалено смачним. Багато кухні світу використовують його для створення кулінарних шедеврів, але лише в Грузії воно досяглоНеймовірного різноманіття.

Хачапурі вважають національним надбанням: у 2011 році технологія виготовлення цих коржів була запатентована урядом Грузії. Дійсно, грузини дуже трепетно ставляться до хачапурі – для них це не просто перекус, а Символ сонця, дружби і гарного настрою.

Секрети приготування хачапурі

  • Тісто, з якого готували перші хачапурі, замішували тільки з води і борошна, але для нашого часу це – всього лише історія. Зараз Використовують і листкове, і дріжджове тісто, додають різні сорти сиру. Але тісто для традиційного хачапурі – прісне, замішане на мацоні – кисломолочний грузинському і вірменському продукті.

За межами цих країн його замінюють іншими молочними продуктами – кефіром, кислим молоком, сметаною, – або ж просто додають дріжджі. Також до складу тесту входять молоко, масло і невелика кількість цукру – саме вони роблять тісто м’яким і дають йому рум’яної скоринки. Східні області Грузії в основному використовують пшеничне борошно, а західні – кукурудзяну.

  • Ще один важливий компонент хачапурі – звичайно ж сир. Як і з тестом, строго певного сорту немає – головне, щоб він не був зрілим. Можна використовувати Свіжий сир: имеретинский, кобийский, сулугуні та адигейський. Підійдуть також бринза і моцарелла.

Якщо сир дуже солоний, його потрібно заздалегідь вимочити в воді. Щільні по консистенції сири обов’язково з’єднують з м’якими – наприклад, з фетою або моцарелою, а для більшої ніжності можна змішати сир з яйцем. У начинку іноді додають зелень, трави і навіть м’ясо, але начинка справжнього хачапурі складається тільки з сиру, причому кількість сиру повинна дорівнювати кількості тесту, а то і перевищувати його.

  • Хачапурі І смажать на сковорідці, і випікають в духовці, а краще – в грубці. Смажать в основному в тому випадку, якщо тісто замішане на мацоні. Всі інші зазвичай печуть. Великим хачапурі для цього потрібно 40-50 хвилин, маленьким – 30-35.

Види хачапурі

· Імерулі

Хачапурі по-імеретинськи – це, напевно, самий класичний варіант: корж начиняють сиром і обсмажують на глиняній сковороді – кеци.

· Мегрулі

За легендою, саме мегрельські жінки додумалися не тільки класти сир в начинку, але ще і посипати їм корж, щоб вона стала смачніше і красивіше. Коли сир присмажується в печі, він стає червоним, тому Мегрельське хачапурі ще називають плямистим.

· Аджарулі

Хачапурі по-аджарський – єдиний відкритий вид. Його роблять у вигляді човника, поверх сиру розбивають яйце, яке запікають тільки злегка, а готовий пиріг змащують вершковим маслом.

Аджарулі ні в якому разі не можна їсти ножем і виделкою: відламати гострі краї човники, змішайте з їх допомогою сир з яйцем і насолоджуйтеся.

· Гвезелі

У Гурійський хачапурі додають половинки відварних яєць. Ці пиріжки традиційно печуть на Різдво, додаючи в один з них фасолінку або монетку – кому вона попадеться, той весь рік буде щасливим.

· которі

Хачапурі, яке готують в високогірному районі Тушетії, відрізняється начинкою з сиру і топленого масла. Крім того, ці коржі повинні бути максимально тонкими.

· Бачуля

Рачинський хачапурі відрізняються формою – їх роблять чотирикутними. А ще змащують яєчною сумішшю, щоб вони підрум’янилися.

· Кубдарі

Сванські хачапурі – одні з небагатьох, в начинку яких входить не тільки сир: поверх нього насипають мелену сочевицю і конопляне насіння. Роблять ці коржі і з м’ясом, і з травами, і з аджикою… Варіантів маса!

· Пеновані

Придумав його Митрофан Лагідзе – той самий, якому належить винахід тархуна. Пеновані – самий фастфудня варіант. По суті це листковий пиріг з сиром.

· Хачапурі на шампурі

Цей вид придумали зовсім недавно: сулугуні нанизують на шампур і обертають тестом. Сир плавиться від жару вугілля, а тісто просочується димком багаття. Дуже смачно!

· ачма

Цей традиційний пиріг теж можна віднести до різновидів хачапурі: сирна начинка в листковому тісті. Правда, готується він складніше, ніж звичайні коржі, але результат того вартий!

· лобіані

Лобіані об’єднує з хачапурі форма і тісто, а ось в начинку замість сиру йде пюре з квасолі. Її відварюють в м’ясному бульйоні і додають традиційні приправи – кінзу і сванські сіль.

Різновидів хачапурі багато, але хіба можна виділити щось одне? Краще пробувати все по черзі. Хачапурі можна їсти і як самостійний сніданок, і як хліб до обіду… Насолоджуйтесь смакотою і діліться цією інформацією з друзями!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.