Вегетаріанство

Їжа – важлива складова способу життя кожної людини, часто вказує на стиль мислення і поведінки. Пристрасть до певних страв і повне відторгнення інших ставляться до вибору глибоко індивідуальним, але нерідко належать до якоїсь тенденції: всеїдна харчування, роздільне, дробове, фрукторіанства, веганство і інші.

Гастрономічна культура поповнюється новими напрямками, які, в свою чергу, іноді виявляються давно забутими старими. Одним з найдавніших таких напрямків є вегетаріанство, що включає в себе цілий комплекс понять і систему підтипів. Про цю культуру харчування і її користь вам розповість редакція «З Смаком».

Веган і вегетаріанець

Слово «вегетаріанець» пройшло безліч етапів, перш ніж потрапити в середу сучасного вживання. Праіндоєвропейська корінь «* weg» перекладається як свіжий, бадьорий, а зараз наявність такого кореня в слові означає повну відмову від м’яса. Але ця відмова може бути вельми неоднозначним.

Меню вегетаріанців і веганів сильно відрізняється. Вегани не їдять всю їжу тваринного походження: м’ясо, яйця, молочні продукти. Вегетаріанці, в свою чергу, діляться на три групи.

  • Оволактовегетаріанці – їдять молочні продукти (лакто) і яйця (ово).
  • Лактовегетаріанці – їдять молочні продукти, але не яйця.
  • Ововегетаріанці – їдять яйця, але не молочні продукти.

Але ж м’ясо, яйця і молочні продукти відносяться до базової їжі, порожнистий відмова від якої вкрай небажаний. Що міститься в ній білок дуже цінний для організму, а замінити його не так-то просто. Для початку розвіємо деякі міфи про вегетаріанство.

Бути вегетаріанцем і навіть веганів не тільки не небезпечно для здоров’я, але і корисно. Піфагор – відомий філософ і атлет – був вегетаріацем і пропагував відмову від їжі тваринного походження. Він, як і багато прихильників цього напрямку, робив це з моральних переконань.

Якщо ж говорити про чисту користь такого харчування, згадаємо про те, що м’ясо – складний білок. Для багатьох життя без нього видається неможливою, а їжа – несмачною, але вона містить певні плюси:

  • Більше вітамінів і мінералів, які можна отримати в більшій кількості з рослинної їжі;
  • Поліпшення травлення;
  • Розумова і фізична активність (важка їжа тваринного походження вимагає багато енергії на перетравлення, яке супроводжується відчуттям напівсну і втоми);
  • Поліпшення стану шкіри і кольору обличчя;
  • Зменшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань і хвороб нирок.

Варена, смажена, печена їжа вже погана тим, що сильно засмічує організм і підсилює гнильні процеси в кишечнику, утворює скупчення слизу і шлаків. Сироїд знайшли спосіб з цим боротися: їжа в первісної її формі зберігає всі необхідні ферменти, які гинуть при температурі вище 70 градусів. Тому сироїди-вегетаріанці зустрічаються досить часто.

Що є вегетаріанці

Найбільша складність полягає в тому, що без звичних білкових продуктів тваринного походження дуже складно підтримувати Збалансоване харчування. Звідси й походять вічні суперечки про те, чи корисно бути веганів чи ні. Щоб відмовитися від м’яса, потрібно бути готовим перейти на продукти іншого типу, щоб підтримувати своє тіло здоровим.

Меню вегетаріанця повинно містити всі необхідні амінокислоти. Пескетаріанці (не їдять м’яса, але їдять рибу) мають можливість отримати омега-3 кислоти без проблем, ововегетаріанці отримують їх з яєць, але веганам доводиться складніше – їм підходить соя, волоський горіх, зародки пшениці та інші рослинні продукти, які містять альфа-лінолевої кислоти (менш корисні, ніж ті, що є в яйцях і рибі).

При цьому харчування можна спланувати так, що організм не буде страждати від нестачі будь-яких речовин: вони все будуть надходити з продуктів, доповнюючи один одного. Однак є компоненти, за балансом яких потрібно стежити в першу чергу і не без зусиль.

· Кальцій, який ововегетаріанці можуть отримати з яєць, вегани отримують із сухофруктів, капусти, сої, але іноді в дуже малих кількостях. Його потрібно приймати додатково, бажано з вітаміном D для кращого засвоєння.

· Риб’ячий жир і все що з ним пов’язано вкрай необхідні вегетаріанцям, потрібні добавки з ALA, EPA, DHA, DPA – поліненасиченими омега-3 кислотами.

· О 12. На жаль, цей вітамін зустрічається виключно в продуктах тваринного походження, тому веганам доводиться задовольнятися штучно збагаченими В12 продуктами: соєвим молоком, мюслі.

Тепер підійдемо до гострої стороні питання: як же бути вагітним і дітям? Чи можна їм бути вегетаріанцями? По-перше, визначимо: такий тип харчування підходить тільки людям відповідальним і організованим. Збалансоване харчування можливо, потрібно тільки його дотримуватися. Діти не завжди готові слідувати якийсь дієті, а майбутнім мамам нерідко буває складно боротися з тиском з боку оточуючих.

Проте, і діти, і вагітні жінки прекрасно себе почувають, коли дотримуються вірного курсу у виборі продуктів харчування, отримуючи все ті ж речовини, але іншим шляхом.

А як вважаєте ви? Поділіться з нами!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.