Угорський суп

А чи існує угорська кухня? Таке питання ставив собі не один кухар зі світовим ім’ям. Справа в тому, що дуже мало відомостей про стародавню кухні Угорщини дійшла до наших днів. Завдяки збереженим палацовому меню відомі лише опису деяких страв. Але навіть вони були складені вже під впливом інших кулінарних традицій. Одне можна сказати з упевненістю: в Угорщині завжди готували і готують смачно.

Один з найяскравіших прикладів – угорський суп халасле. Його рецепт вперше згаданий в кулінарній книзі 1871 року, виданої в Сегеді. Сьогодні суп популярний далеко за межами своєї батьківщини. Якщо говорити зрозумілою мовою, це угорський рибний суп. Від звичної юшки він відрізняється неймовірним поєднанням аромату, смаку і консистенції. Вважається неприпустимим побувати в Угорщині і не спробувати халасле. Що ж, влаштуємо Угорщину будинку.

Основні види халасле

Цей суп можна приготувати по-балатонського і по-Дунайськ. Існує халасле з грибами і домашньою локшиною, з картоплею та субпродуктами. І хоча варіацій багато, прийнято виділяти два основних напрямки: «Дунай» і «Тиса». Свої назви вони отримали від назв відомих річок, на берегах яких ці супи і готували раніше.

Ті, хто готують дунайський варіант, завжди роблять ставку на концентрований відвар з риби. Він багатий колагеном, який виділився в процесі варіння. У блюдо додають локшину. Тиса-халасле більше акцентує увагу саме на рибі. Смак приправ тут не так яскраво виражений, чого не скажеш про смак риби.

Все ж, обидва варіанти сильно відрізняються в залежності від місцевості, де їх варять. Рецепти змінювалися століттями, інгредієнти залежали від матеріального достатку місцевих жителів. Але риба, цибуля і паприка завжди залишалися і залишаються основними складовими супу.

В Угорщині щорічно влаштовується фестиваль-конкурс. Завдання для всіх одне – приготувати кращий халасле.

Готуємо рибний суп

Складові:

  • 2 кг коропа
  • 1 кг різної дрібної риби
  • 2 цибулини
  • 2 гострих перцю чилі (зелених)
  • 3-4 л води
  • 3-4 помідора
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 кг болгарського перцю
  • 2 ст. л. паприки
  • 1 ст. л. смальцю
  • 250 г домашньої локшини
  • Сіль, перець за смаком

Приготування

· Очистіть коропа і дрібну рибу. Відріжте у коропа голову, хвіст і плавники. Відокремте м’якоть від хребта. Ікру відкладіть в сторону. Наріжте м’ясо шматками шириною 2 см. Посоліть і поперчіть м’ясо коропа. Надішліть його в холодильник на 1,5 години. Можна посипати його паприкою.

· Візьміть казанок і відправте в нього всю дрібну рибу, плавники, хвіст, голову і хребет коропа. Залийте все холодною водою і накрийте рибу кришкою. Надішліть її на вогонь.

· Наріжте цибулю кубиками. Розтопіть смалець на сковороді і підсмажте цибулю до м’якості і легкої золотистої.

· Коли вода в казані закипить, зніміть з бульйону піну.

· Висипати обсмажену цибулю в казан. Наріжте половину болгарського перцю півкільцями і додайте до риби. Додайте в бульйон 1 гострий перець. Зробіть мінімальний вогонь і варіть протягом 1,5-2 годин. Вийміть голову коропа з бульйону вже через 30 хвилин. Якщо її залишити в казані, вона дасть гіркоту. Її вже можна їсти.

· Обшпарте помідори і очистіть плоди від шкірки. Наріжте овочі і дрібно наріжте часник.

· Перевірте, розварилася чи дрібна риба в казані. Якщо так, переходьте до наступного етапу приготування концентрованого рибного бульйону. Розімніть весь вміст казана. Процідіть отриману суміш через дрібне сито. Відіжміть весь сік з рибної гущі.

· Опустіть м’ясо коропа в концентрований бульйон. Додайте трохи води.

· Доведіть цю суміш до кипіння і зніміть піну.

· Додайте в бульйон паприку і проваріть ще 15 хвилин.

· Наріжте залишився болгарський перець, висипте його в казан і посоліть суп.

· Варіть його на мінімальному вогні до напівготовності перцю.

· Додайте в юшку ікру і субпродукти.

· Через 5 хвилин висипте в казан помідори.

· Суп повинен покипіти на мінімальному вогні ще 2 хвилини. Додайте часник, перець і сіль, якщо потрібно. Зачекайте ще пару хвилин і вимкніть вогонь.

· Не заважайте суп ложкою після того, як ви додали м’ясо коропа. Казанок можна тільки прокручувати або похитувати. Інакше ви розділите рибу на дрібні шматки.

· Приготуйте локшину. Подаючи суп, покладіть в тарілку рибу і локшину, залийте все бульйоном. Також можна тонко нарізати гострий зелений перець і покласти шматочки зверху.

Якщо ви додасте в бульйон трохи лимонного соку або білого вина, смак стане більш шляхетним. 1 щіпка цукру збалансує його. Ви можете їсти суп, як тільки він готовий. Але знавці стверджують, що він буде ще смачніше, якщо дати йому настоятися кілька годин. Подавайте халасле зі свіжим білим хлібом. Як часто ви готуєте вуха? Можливо, прийшов час змінити звичний смак? Спробуйте!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.