Страви з брюссельської капусти – рецепти приготування

З усіх видів капусти брюссельська, мабуть, – сама незвичайна. На стеблі, що досягає до 50 сантиметрів у висоту, замість одного качана, виростає аж 70 (правда, маленьких)! Крім незвичайного виду брюссельська капуста примітна своєю невибагливістю, адже вона може витримувати заморозки на ґрунті до – 10 ° С.

В диких умовах брюссельська капуста не росте, її вивели бельгійські селекціонери з листового сорта капусти. Вітамінний склад нового виду вражає: вітаміни А, В6, К, Е, С, пантотенова кислота, тіамін. Фосфор, залізо, селен, кальцій, калій, магній, зеаксантин, лютеїн, холін роблять брюссельську капусту обов’язковим продуктом в дієтичному раціоні.

При регулярному вживанні брюссельська капуста зменшує рівень холестерину в крові, запобігає втраті зору, зміцнює імунітет, позбавляє від печії, виступає потужним профілактичним засобом проти хвороби Альцгеймера, раку, проблем з серцем.

Гурмани і кулінари цінують брюссельську капусту за солодкуватий смак з горіховими нотками. Акуратні кочанчики використовують для приготування дієтичних супів, рагу, запіканок, солінь. Ми поділимося трьома чудовими рецептами страв із брюссельської капусти, глянувши на які, вам відразу захочеться приступити до готування!

Що приготувати з брюссельської капусти

Брюссельська капуста з лимоном і карамелізований часником

Брюссельська капуста з лимоном і карамелізований часником

Яскраве страва, що урізноманітнює пісний стіл, а також стане відмінним гарніром до м’ясних і рибних страв.

Складові:

  • 600 г брюссельської капусти;
  • 1 лимон;
  • 4 головки часнику;
  • 1 перець чилі;
  • 150 мл оливкової олії;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 90 мл води (і ще 300 мл для бланшування часнику);
  • Сіль – за смаком.

Приготування

1) Очищені зубчики часнику бланшуйте в воді протягом 3 хвилин. Воду злийте, часник викладіть на дошку, щоб він обсох. Каструльку поверніть на вогонь, влийте 2 ст. л. масла. Підсмажте часник до золотистого кольору. Додайте 1 ст. л. цукру, 90 мл води і щіпку солі. Доведіть до кипіння, потім протягом 5-7 хвилин випарюйте рідину.

2) З лимона зніміть цедру, наріжте тонкою стружкою. Сік вичавіть в окрему ємність, додайте цедру, влийте 1-2 ст. л. води, додайте цукор, що залишився і готуйте на середньому вогні 10-15 хвилин. Остудіть.

3) У товстостінній сковороді розігрійте рослинне масло, що залишолось, викладіть туди брюссельську капусту, розрізану на половинки. Підрум’яньте. Додайте до капусти нарізаний дрібною соломкою перець чилі, часник з сиропом і лимонну цедру. Подавайте або як теплий салат, або як гарнір до м’ясних страв.

Брюссельська капуста з рисом і волоськими горіхами

Брюссельська капуста з рисом і волоськими горіхами

Апетитна друга страва для затишної вечері. Ароматний бекон і волоські горіхи – спокусливе поєднання для будь-якого гурмана!

Складові:

  • 400 г брюссельської капусти;
  • 50 г ядер волоських горіхів;
  • 6 скибочок бекону (можна замінити 100 г шинки);
  • 0,5 скл. довгозернистого рису;
  • 2 ст. л. рослинного масла;
  • Сіль – за смаком;
  • Мелений духмяний перець – за смаком.

Приготування

1) Рис відваріть, скибочки бекону підрум’яньте. Капусту, розрізану навпіл, відваріть при слабкому кипінні протягом 10 хвилин, а потім злегка підсмажте в олії з-під бекону.

2) Поверніть в сковороду скибочки бекону, додайте рис, подрібнені горіхи, сіль, перець. Прогрійте ще хвилини 2, після чого можна подавати.

Маринована брюссельська капуста

Маринована брюссельська капуста

Дуже приваблива закуска: делікатний смак, зручний формат.

Складові:

  • 500 г брюссельської капусти;
  • 1 морква;
  • 1 болгарський перець (червоний);
  • 2 черешки селери;
  • 1 ст. л. солі;
  • 0,25 скл. цукру;
  • 75 мл яблучного оцту;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • 2 л води.

Приготування

1) Зріжте кінчики качанів, зніміть верхні листочки. Моркву очистіть і наріжте кружальцями, перець – соломкою, а селеру – кубиками.

2) У киплячу воду киньте капусту, відваріть хвилини 2, потім додайте інші овочі, доведіть знову до кипіння, зніміть з вогню. Процідіть, але відвар не виливайте.

3) У сотейник налийте 1 л овочевого відвару, додайте сіль, цукор, соняшникову олію. Помішуючи, доведіть до кипіння, зніміть з вогню, влийте оцет.

4) Овочі помістіть в банку, залийте гарячим маринадом, закупорте і залиште до повного охолодження, після чого приберіть на зберігання в холодильник. Через 2 доби закуска готова до вживання!

Відмінні рецепти, що урізноманітнять сезонне меню. До речі, брюссельська капуста відмінно переносить заморозку, так що не забудьте заготовити побільше кочанів про запас.

Страви з брюссельської капусти — рецепти покрокові з фото дивіться у відео нижче:


А які страви з брюссельської капусти любите готувати ви? 

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.