Радянський общепит

Перед урядом післяреволюційної Росії стояло багато завдань. Але організація громадського харчування вважалася однією з основних. Замість того, щоб зносити колишні кафе і ресторани, пивні і трактири, їх швидко переобладнали в так звані «робочі» столові або Заклади громадського харчування. Складно говорити про різноманітність меню, але ціни завжди були прийнятними. У той час заклади громадського харчування можна було поділити на три групи: традиційні столові, шкільні їдальні і табори, а також радянські ресторани.

Перші пропонували страви не дуже високої якості. Іноді говорили і про антисанітарію. А ось за харчуванням школярів стежило держава, тому за 20 копійок можна було отримати смачний обід і коржик. В ресторан радянська людина ходив не часто. Але при бажанні міг влаштувати свято вартістю в 15 рублів. Наша добірка включає страви, які запам’яталися найбільше.

Ленінградський розсольник

Якщо ви застали період Радянського Союзу, ви точно пам’ятаєте, що такий суп був обов’язковим елементом столових і закусочних. Характерною особливістю саме ленінградського варіанту була перловка. Місцеві кухарі вирішили додавати її, щоб страва була більш наваристим.

Складові:

  • М’ясний бульйон – 1,5 л
  • Огірковий розсіл – 250 мл
  • Огірки солоні – 4 шт.
  • Перлова крупа – 0,5 склянки
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинна олія – 3 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Приготування

· Промийте крупу. Пересипьте її в киплячу воду. Варіть до напівготовності. Після злийте рідину і промийте крупу чистою водою.

· Очистіть картопля від шкірки. Наріжте на брусочки. Подрібніть цибулю і злегка обсмажте. Очистіть моркву, наріжте соломкою. Надішліть її до цибулі.

· До овочів на сковороді додайте томатну пасту. Не забудьте посолити і поперчити.

· Наріжте огірки. Припустіть їх на сковороді.

· Закип’ятіть бульйон. Пересипьте в нього крупу і картоплю. Зачекайте, поки закипить. Додайте овочі зі сковороди. Почекайте 15 хвилин, а після додайте огірки. Коли розсольник практично готовий, влийте розсіл, додайте лавровий лист і перець.

· Додайте сметану – і Справжній ленінградський розсольник готовий!

Рецептів так званого розсольнику по-харківському дуже багато. Є варіанти з нирками, потрохами або яловичим серцем. Але незмінні інгредієнти – перловка і огірки.
Картопляний рулет

Страви з картоплі завжди були найрізноманітнішими. Його смажили, варили і запікали. З нього готували оладки і котлети. А пам’ятаєте той простий, але смачний Картопляний рулет?

Складові:

  • Картопля – 0,5 кг
  • Яйце – 1 шт.
  • Пшеничне борошно – 2 ст. л.
  • Кисле молоко – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування

· Відваріть картоплю. Додайте спеції за смаком.

· Зробіть особливий фарш. Просто пропустіть картопля через м’ясорубку. Додайте яйце, борошно, а також кисле молоко.

· Сформуйте з цієї маси рулет і відправте запікатися на 25 хвилин.

Таке блюдо виходило досить прісним. Тому пізніше в нього почали додавати курагу і чорнослив.

Яйця зі шпротами

Минуло стільки часу, а яйця як один з обов’язкових інгредієнтів в більшості страв не втратили своєї популярності. А чи пам’ятаєте ви яйця, фаршировані шпротами? Тоді їх не тільки пропонували в їдальнях. Цю закуску наспіх готували, коли на порозі з’являлися несподівані гості.

Складові:

  • Яйця – 3 шт.
  • Шпроти в олії – 70 г
  • Майонез – 1,5 ст. л.
  • Чорний мелений перець, сіль – за смаком
  • Свіжа петрушка – 4 гілочки

Приготування

· Зваріть яйця. Остудіть. Очистіть їх від шкаралупи. Розріжте навпіл і вийміть жовтки.

· Натріть жовтки на тертці.

· Розітріть шпроти без масла в кашку.

· Змішайте жовтки зі шпротами. Додайте майонез, сіль і перець. Гарненько змішайте продукти.

· Наповніть половинки білків підготовленою масою. Прикрасьте майонезной сіточкою і петрушкою.

Ось таким було одне з Чергових страв. Сьогодні про нього забули, адже з’явилося стільки приголомшливих закусок. Але якщо вас долає ностальгія, можете повторити його.

Сардельки

Пам’ятайте сардельки в дитячих садах і шкільних їдальнях? Ось вони – ніжні, смачні і вже повірте, точно м’ясні та їстівні. Не важливо, були ви школярем, працювали на заводі або відпочивали в санаторії за путівкою, ці сардельки завжди були в меню.
Складові

  • Свинина – 0,5 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Рис – 200 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинна олія – 50 мл

Приготування

· Відваріть рис до готовності.

· Пропустіть через м’ясорубку м’ясо і цибулину.

· Додайте до м’ясного фаршу рис, яйця та спеції.

· Сформуйте сардельки. Протушкувати їх на сковороді протягом 10 хвилин. Готово.

Не пробуйте порівняти сардельки радянського громадського харчування і те, що ви купуєте в магазині до картопляного пюре сьогодні. Для приготування часто використовували обрізки і м’ясні залишки. Ці сардельки були Незмінно смачними.

Гурьєвська каша

А ось і він – один з найкращих десертів громадського харчування. Цікаво, що з’явився він ще задовго до рад, в XIX столітті. Але популярним він став саме завдяки громадським харчуванням.
Складові

  • Молоко – 1 стакан
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Манна крупа – 1/3 склянки
  • Горіхи – 25 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Вершкове масло – 1 ст. л.
  • Сметана, варення – за смаком

Приготування

· Закип’ятіть молоко. Додайте цукор, а також манну крупу.

· Зачекайте, поки каша загусне. Збийте яйце і додайте його в масу разом з вершковим маслом. Посипте рубаними горіхами.

· Змастіть кашу збитою з цукром сметаною.

· Виставте температуру на 180 ° С. Надішліть кашу в духову шафу. Зачекайте, поки на поверхні не з’явиться скориночка.

Готову кашу поливали повидлом або варенням. Іноді замість однієї порції каші брали дві або навіть три. Дійсно, блюдо було настільки смачним, що однією тарілкою було не обійтися.

Печінковий торт

Справжній печінковий торт був настільки ситним, що одного шматочка вистачало на півдня точно. У закладах громадського харчування це блюдо було одним з найпопулярніших. Його розбирали в числі перших, тому схопити шматочок хотів кожен.
Складові

  • Печінка – 0,5 кг
  • Лук – 3 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Молоко – 200 мл
  • Пшеничне борошно – 160 г
  • Рослинна олія – 1 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Майонез – 200 г

Приготування

· Пропустіть через м’ясорубку печінку і 2 цибулини.

· Додайте в отриману масу молоко, борошно, яйця, а також рослинна олія. Додайте перець і сіль.

· На невеликій сковороді посмажте млинці.

· Змішайте майонез з 1 подрібненої цибулиною. Зберіть торт, змастивши кожен млинець.

Прикрасити його можна тертим твердим сиром або ж помідорами і зеленню. Кожен з нас хоча б раз готував печінковий торт. Рецепт був іншим, але все одно виходило дуже смачно. Така собі закуска, що зовні нагадує десерт.

Салат «Делікатесний»

Читаючи назву, сучасна людина представляє асорті з креветок, авокадо, ананаса і інших ласощів. Адже це і є справжній делікатес! Та ось тільки в радянському громадському харчуванні так було прийнято називати Салат з цвітної капусти, ріпи, моркви і горошку.

Складові

  • Ріпа – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Зелений горошок – 200 г
  • Цвітна капуста – 150 г
  • Сіль за смаком

Приготування

· Відваріть моркву, капусту і ріпу. Наріжте ріпу і морква кубиком. Капусту розділіть на суцвіття.

· Додайте до них зелений горошок.

· Заправте все майонезом. Посоліть.

Якщо шукаєте різноманітності або хочеться приготувати оригінальний овочевий салат, повертайтеся до старого-доброго «делікатесні».

Компот «Бджілка»

«Перше, друге і компот» – хрестоматійна формула, добре відома всім і кожному. Сьогодні компот – рідина в банку з ягодами і цукром, доведена до кипіння і загорнена залізними кришками. Тому, у кого є дача, добре відомо, що заготовки такого роду забирають більшу частину літа. А ось радянський компот для громадського харчування готували не так.
Складові

  • Вишня без кісточок – 1 стакан
  • Мед – 3 ст. л.
  • Вода – 1 л

Приготування

· Закип’ятіть воду.

· Зробіть пюре з ягід. Додайте в нього мед і гарненько змішайте.

· Залийте все окропом. Приберіть в холодильник на годину.

У закладах громадського харчування компот подавали настільки солодким, що його Доводилося розводити водою. Замість вишні також часто використовували черешню по сезону. Такий компот був ще солодше і смачніше.

З розвалом Радянського Союзу зникли і заклади громадського харчування. Модель зарубіжного зразка швидко зайняла порожню нішу й успішно розвивається навіть до цього дня. Але іноді Хочеться зайти в млинцеву або пельменну. До слова, вони є і зараз. У меншості, звичайно, і практично не видно за яскравими вивісками і банерами. Повторити смак їх кращих страв можна і сьогодні, на своїй кухні. Дерзайте! І друзям з радянського минулого розкажіть.

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.