Радянський ГОСТ

Сучасні люди незадоволені якістю їжі, і не дарма – прилавки магазинів і супермаркетів завалені Продуктами з ГМО, консервантами і ароматизаторами. Багато з нас хотіли, щоб якість нашої продукції дорівнювало якості європейської, щоб товари проходили ретельний контроль…

Однак справжній бич сучасного суспільства – Ностальгія за радянськими продуктам. Замість того, щоб вдаватися до спогадів про дружбу, кохання і інших принад молодості, люди тужать по морозиву та ковбасі, виготовленим по ГОСТам. Проте, ті хвалені ГОСТи ніхто в очі не бачив і, природно, не знав, що в них написано насправді. Давайте здуємо пил зі старих папок і розберемося, що відбувалося!

ГОСТи: законний обман

· заміна інгредієнтів

Одні інгредієнти з легкістю замінювали іншими. Причому абсолютно легально. Так, ГОСТ 23670-79 в 1980 році свідчить: «Допускається замість яловичини, свинини, баранини спільне використання стабілізатора білкового, маси м’ясної яловичої, або свинячий, або баранячої, харчової плазми (сироватки) крові, крохмалю або борошна пшеничного».

У ковбаси йшло все, що завгодно: сечові міхури і проходнікі, виварка з кісток і копит, крохмаль і залежалися ковбаси з сосисками. І це все – по ГОСТам, в яких дуже ретельно прописували, ніж дозволяється замінювати м’ясо. І його замінювали з ентузіазмом, щоб розкрасти самим і віддавати чиновникам, які проводять перевірки. ГОСТи існували для того, щоб поліпшити життя начальству, а не народу.

· зміна правил

ГОСТи постійно змінювалися, як мінімум раз в 10 років. Як тільки винаходили нові барвники, стабілізатори та інші добавки, їх тут же включали в список допустимих замінників м’яса, молока, вершків та інших інгредієнтів. А якщо падали врожаї, надої, забої, а норма виготовлення росла, відсоток замінників ріс разом з нею.

· Продукція вищої якості

Що дійсно робилося за вищими мірками, так це продукція на експорт і для вищого керівництва. Для виробництва цієї продукції, яка робилася за ГОСТами, а не по дописки до них, виділявся окремий цех, а на підприємствах поменше – окрема зміна.

Для інших же готували ковбасу з картону, вимоченої в крові і морозиво з комбіжиру. А ще викликають ажіотаж торт «Поліно» і тістечко «Картопля» – крихти, що залишилися на конвеєрі і обрізки прострочених бісквітів, змішані зі згущеним молоком, жиром і всілякими добавками.

· добавки

Сумуєте за сметані, в якій ложка стояла і не падала? Краще порадійте – нічого, крім крохмалю і розведеного молока в тому продукті не було присутнє: навіть сама жирна сметана, якщо її трохи перешкодити ложкою, стане рідкою. Допотопні барвники, гудрон, крохмаль, нітрити, нітрати і фосфати… Практично в усі додавали вітаміни, правда, для тварин. Без них би населення просто не протягнуло на такій їжі навіть до 40 років.

· Низькі зарплати і дефіцит продуктів

Але навіть всі ці чудові продукти не були доступні радянській людині: велика частина населення проживала в селах. Сума в 70 рублів вважалася пристойною зарплатою – за неї можна було купити 10 кг хорошого м’яса, якби воно якимось дивом з’явилося у продажу.

Люди купували все маленькими порціями, день зарплати або пенсії був справжнім святом – можна було купити 40 г масла і по 100 г – сиру і ковбаси. Новоспеченим працівникам торгівлі та туристам такі мізерні покупки пояснювали бажанням людей щодня вживати лише свіжі продукти. В реальності ж чим далі від Москви, тим нижче були зарплати і бідніший вибір продуктів.

Звичайно, сучасні продукти харчування залишають бажати кращого, але у нас хоча б є вибір і можливість придбати той же шматочок м’яса і запекти його. Тому живіть сьогоденням і обов’язково діліться цією інформацією з друзями!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.