Небезпечна їжа

Мед, горіхи, фрукти, квасоля… Ці продукти завжди вважалися корисними для людського організму. Але, на жаль, не все так просто. Наприклад, варто лише нагріти гарненько мед, як він стає не тільки марним, так ще і небезпечним!

Але давайте по порядку. Редакція «З Смаком» пропонує з’ясувати, в яких же випадках Корисна їжаПеретворюється на отруйну.

Продукти з прихованою небезпекою

Мед

Мед завжди асоціювався зі здоровим харчуванням. Так воно і є: опис корисних властивостей головного продукту бджільництва, мабуть, не вмістити в рамки однієї статті. При регулярному вживанні меду оздоровлюються всі системи організму, але до тих пір, поки ви його не почнете нагрівати.

В результаті нагрівання вище 50 градусів в меді утворюються токсичні речовини. Зокрема, канцерогенний оксиметилфурфурол, що провокує розвиток злоякісних пухлин.

Картопля

Упустимо той факт, що зловживання смаженою картоплею загрожує підвищенням холестерину в крові, атеросклерозом і надмірною вагою. Полежавши на світлі, бульби картоплі незабаром починають зеленіти, потім проростати. В результаті цього відбувається різке збільшення кількості соланіну. Вчені з’ясували, що людині досить з’їсти 2 кг позеленевшего картоплі, щоб концентрація соланіну в крові досягла токсичного рівня.

Кешью

Спочатку горіх покритий оболонкою і твердою шкаралупою, а ось між ними міститься токсична речовина – кардол. При контакті зі шкірою викликає сильні опіки. Тому кешью завжди продаються очищеними і пройшли спеціальну термічну обробку. Алергікам ці горіхи слід вживати з великою обережністю!

Червона квасоля

Червона квасоля чудова в салатах і рагу. Але мало хто знає, що досить кілька недоварених таких квасолин, щоб заробити не смертельні, але малоприємні побічні ефекти: нудоту, діарею, біль в кишечнику протягом декількох годин.

Вся справа в лектинів, токсичному білку, зміст якого в червоної квасолі в кілька разів більше, ніж у білій. Руйнується він при тривалій тепловій обробці і попередньому вимочуванні бобових протягом 5-6 годин.

Лімська квасоля

Червона квасоля – не єдина небезпечна квасоля. Її родичка Лімська квасоля містить лінамарін, який при потраплянні в організм перетворюється в токсичний ціаністий водень. Поспішаємо заспокоїти: це відбудеться лише при вживанні сирих бобових. Впевнені, ви цього робити не будете, але попереджений – значить озброєний.

Ревінь

При всій своїй вітамінної цінності ревінь може бути і небезпечний, особливо для хронічних хворих нирок. Справа в тому, що в цій рослині міститься багато щавлевої кислоти, надлишок якої в організмі провокує утворення каменів в нирках.

Бузина

Бузина чорна – чагарник, ягоди якого використовують в лікувальних і кулінарних цілях. У сирому вигляді ягоди бузини токсичні, вживають їх лише після належної термічної обробки. Також небезпеку бузини криється в тому, що її легко сплутати з вовчим ликом, ворону око, пасльоном чорним. А це отруйні рослини!

Вишня

Багато хто любить висушувати і розколювати кісточки абрикосів, слив, вишень, а потім є їх ядерця. Виявляється, цього робити не можна, так як в них міститься синильна кислота. Пам’ятайте про це, коли будете готувати вино або наливку з кісточками.

Гіркий мигдаль

На відміну від солодкого мигдалю, в гіркому міститься велика кількість глікозиду амигдалина, який в шлунку ферментує в знову-таки синильну кислоту. Досить з’їсти 40 г ядер гіркого мигдалю, щоб отримати сильне отруєння. Відрізнити його від солодкого можна по характерному аж надто «мигдальному» аромату, набагато більш вираженого, ніж у солодкого.

По правді, небезпека гіркого мигдалю виправдана лише в разі вживання його в сирому вигляді.

Звичайно, немає сенсу панікувати і відмовлятися відразу від усього. Це лише інформація для роздумів, щоб деякі продукти вживати з обережністю і в помірній кількості. Залишайтеся здоровими і діліться нашими статтями в соцмережах!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.