Масло для смаження

Будь-яке Масло в кулінарії має величезне значення, але не кожне рівноцінно для тих чи інших страв. Цим пояснюється таке розмаїття даного продукту, який виробляється на рослинній або тваринній основі. Як використовувати масло так, щоб воно максимально збагатило смак? Яке вибрати для смаження, а до будь навіть близько біля плити тримати не варто? Про це вам розповість редакція «З Смаком».

Відомий факт: не кожне масло підходить для смаження. Не тільки не кожне, але і не для всіх видів смаження. Все залежить від необхідної вам температури, оскільки будь-яке масло здатне окислюватися або почати горіти. Іншими словами, просто диміти, виділяючи при цьому далеко не корисні речовини.

Саме від температури горіння, насиченості і ступеня окислення залежить, підходить вам соняшникова або вершкове масло для приготування стейка чи ні.

Види масел

Масло необхідно для приготування соусів і заправок, майже всіх видів тіста, на його основі роблять емульсії. Однак нас цікавить жарка на маслі, тому що для решти його можна використовувати, не ризикуючи зіпсувати при цьому блюдо.

· Оливкова олія

Почати хочеться, звичайно, з того, що невтомно рекомендують використовувати по всіх усюдах. Оливкова олія для смаження підходить майже за всіма параметрами, але при високій температурі його корисні властивості просто випаровуються.

У салатах воно приносить набагато більше користі, але ось що цікаво: температура горіння у нього висока. Воно витримує нагрівання понад 200 градусів, навіть будучи не надто насиченим. Більш того, воно майже не окислюється.

Якщо порівнювати з іншими маслами, оливкова підходить краще за більшість з них. У ньому можна запікати, смажити і навіть використовувати його для фритюру не один раз.

· Пальмова олія

Особливу увагу заслуговує пальмова олія, яке частіше за все використовують в промисловості. При своїй невеликій ціні і поширеності воно дуже насичене, тому витримує температуру нагрівання до 230 градусів. Найбільш якісним і корисним прийнято вважати червоне пальмове масло.

· Вершкове масло

Це масло відоме своїм ніжним смаком, яка перевертає будь-яке м’ясо в делікатес. Саме тому на ньому можна і навіть потрібно смажити м’ясні страви. Мало хто знає, але це навіть краще, ніж жарка на будь-якій рослинній олії.

Найкраще підійде масло ДХІ – топлене вершкове масло, в якому не залишилося білків і цукрів. Без них воно ідеально підходить для смаження на сковороді, а це приблизно 150 градусів. Така температура горіння цього продукту, тобто для запікання в духовці його краще не використовувати.

· Соняшникова олія

Використовують для смаження найчастіше, але з усіх масел його можна вважати самим невідповідним. Температура горіння нерафінованої олії становить всього 100 градусів, і воно не підходить ні для смаження, ні для запікання. До того ж зміст омега-3 і омега-6 кислот в ньому незбалансоване, а це визначає загальну корисність продукту.

· Кокосова олія

Кокосове масло одне з найбільш стійких до нагрівання, витримує нагрівання до 230 градусів. Все завдяки тому, що воно дуже насичене, містить багато корисних жирних кислот. Кокосове масло швидко засвоюється, сприяючи схудненню, до того ж покращує травлення і перешкоджає запальним процесам. Завжди вибирайте продукт холодного віджиму!

· тваринні жири

Жарка на маслі рослинного походження завжди зобов’язує стежити за температурою, тому в деяких випадках зручніше використовувати сало. Найкраще підходить смалець – витоплений свинячий жир. Він набув широкого поширення в кулінарії і з легкістю замінить будь-яку рослинну олію.

· кукурудзяна олія

Варто відзначити, що це масло відноситься до кращих сортів рослинних. Воно чудово пахне і приємно на смак, але має відносно низьку температуру горіння – 160 градусів. Це дозволяє використовувати кукурудзяну олію на сковороді, але краще утриматися від його застосування з м’ясними стравами, які вимагають високої температури приготування на плиті або в духовці.

Велику роль у виборі масла грає його якість, тут все залежить від того, хто його зробив. З особливою увагою треба поставитися до покупки смальцю, пальмової та кокосової олії.

Від смаження на олії краще відмовитися і приберегти його для заправок. Також воно краще за інших підходить для приготування емульсій – різних масляних настоянок на прянощах і спеціях.

За якістю і смаку краще віддати перевагу оливковій олії. Воно справедливо визнано найкращим багатьма відомими кухарями, і його навряд чи вдасться замінити будь-яким іншим. М’який смак і поширення по всьому світу забезпечують йому перше місце.

Вибір масла потрібно робити усвідомлено, знаючи особливості деяких його видів. Поділіться нашою статтею з іншими, донесіть до друзів цю важливу інформацію!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.