Кулінарні терміни

Часто при пошуках рецепта для вечері або святкового обіду ми натикаємося на терміни, які нам невідомі. Однак нерідко вони позначають дуже прості поняття, які ми звикли пояснювати цілими реченнями. Саме тому ми зробили для вас добірку термінів, котрі дуже часто використовуються. Складні слова більше не будуть плутати вас і відбивати бажання готувати!

15 кулінарних термінів

Пассеровка

Це коли ви обсмажуєте овочі на слабкому вогні. Ніяких рум’яних кірочок і, тим більше, підгорання – овочі просто повинні стати трошки м’якше.

кулінарні терміни

Бланшування

«Обдайте помідори окропом, щоб легше було зняти шкірку …» Знайоме? Це і є бланшування. Потримати над парою, опустити в окріп на кілька секунд – тобто будь-яка короткочасна термічна обробка.

кулінарні терміни

Ловлення

Це поступове тривале нагрівання страви в добре закритій товстостінній посуді. В ідеалі це відбувається в печі в глиняних горщиках або в казані на відкритому вогні.

кулінарні терміни

Шинкування

Це спосіб нарізування тільки сирих овочів і фруктів, зелені, коріння, грибів – тобто продуктів рослинного походження. У підсумку повинні вийти вузькі невеликі шматочки – як для квашеної капусти.

кулінарні терміни

Дегласіровка

Найчастіше цей процес використовують для видалення жиру з готового м’ясного соку для подальшого приготування соусу. У ще не охолоджений м’ясний сік потрібно влити вино, бульйон або оцет, щоб жир сплив на поверхню супу або осів на стінках і дні посуду. Після цього його забирають лопаткою або паперовими серветками. Найкраще використовувати натуральне червоне сухе вино.

кулінарні терміни

Льєзон

Коли ви готуєте що-небудь в паніровці, продукти проходять процес, коли ви занурюєте їх в яйце або вершки. Це дає можливість сухарям надійніше приклеїтися до майбутньої страви.

кулінарні терміни

Кандирування

У широкому сенсі кандирування – це приготування десертів. У більш вузькому – це коли ви варите в солодкому сиропі будь-які ягідки або шматочки фруктів – наприклад, варення. Хорошим прикладом кандирування будуть і цукати. Кандирування підлягають майже всі фрукти, ягоди, а також гарбуз, імбир, і навіть деякі квіти.

кулінарні терміни

Шпигування

Шпигувати – це вводити в який-небудь продукт дрібні шматочки іншого – наприклад, шматочки часнику в буженину.

кулінарні терміни

Цізеліровання

Цізеліровать – це надрізати рибу, перш ніж запекти її в духовці. Такі надрізи повинні бути невеликими і неширокими, але досить глибокими. Рибу для цього процесу потрібно брати досить велику і готувати її цілою, перед цим видаливши нутрощі. Надрізи можна нафарширувати вершковим маслом, зубчиками часнику або ж шматочками лимона: це зробить смак риби м’яким, гострим або з кислинкою, поліпшить її зовнішній вигляд і запобіжить розвалюванню.

кулінарні терміни

Відтяжка

За допомогою цього процесу освітлюють бульйони з м’яса, птиці та риби, однак якщо робити це неправильно, зовнішній вигляд страви погіршиться. Найчастіше для очищення від помутнінь змішують м’ясний фарш, воду, яка обов’язково повинна бути холодною, і сирий білок (для желе – тільки збиті білки). За рахунок контрасту температур і здатності білка «відтягувати» дрібні волокна бульйон освітлюється. Іноді відтягнення «збагачують» добавками, такими як подрібнені кістки, шкаралупа або натерта морква, від чого ефект посилюється.

кулінарні терміни

Обвалка

Це один з кроків м’ясопереробки, при якому м’які тканини повністю відокремлюють від кісток. Це роблять вручну або користуються спеціальними пристосуваннями.

кулінарні терміни

Аль денте

Аль денте означає «на зуб». Це потрібна ступінь готовності пасти або овочів, коли при надкусиваніі відчувається їх пружність. Коли ви їх правильно приготуєте, вони будуть «чинити опір» при укусі. Паста не буде липнути до зубів і не стане нагадувати кашу. Тому потрібно весь час пробувати – тут кожна секунда на рахунку.
кулінарні терміни

Пошировання

Пошировання – це теплова обробка їжі при температурі, яка не перевищує 90 градусів. Рідина не повинна закипати. Таке приготування зберігає структуру продуктів, їх справжній смак і корисні властивості.

кулінарні терміни

Бардіровання

Це підготовка цільної тушки птиці до смаження, гасіння або запікання. Крила і ніжки пов’язують і обмотують шматочками сала.

кулінарні терміни

Припускання

Припускати – значить готувати продукти у власному соку або використовуючи мінімальну кількість рідини в посуді, яка щільно закрита. Не варто плутати з пасеруванням – припускання відрізняється використанням води або соусу замість рослинного масла або іншого жиру.

кулінарні терміни

Користуйтеся професійними слівцями, як справжній шеф-кухар, і радуйте близьких вишуканими стравами. А які терміни знаєте ви? 

Кулінарні терміни – дивіться у відео нижче:

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.