Класичний тартар

Давайте поговоримо про м’ясо, але не про те, як його запікати, тушкувати або смажити, а тому, як з’їсти його в сирому вигляді. Багато хто здивується, адже гастрономічні пристрасті дикунів-тубільців мало кому цікаві… А ось справжні цінителі лукаво посміхнуться, плотолюбно і компетентно, адже мова піде про страву з неоднозначною репутацією – біфштекс по-татарськи, чи Стейк тартар!

Саме в Тартар могутній Зевс сховав бунтівного Кроноса заодно з циклопами і титанами і саме так в Середньовіччі називали найглухіші і забуті землі. А ось блюдо стало так називатися з легкої руки французького офіцера Гійома де Боплана, який служив деякий час на території Речі Посполитої. Спостереження за способом Приготування м’яса кочовими народами (татарами в тому числі) він виклав у своїй книзі.

Як готувати тартар

Згідне опусу Гійома де Боплана, татари нарізали кінське філе на шматки товщиною в 1-2 пальця, рясно солили його з одного боку, а потім укладали м’ясо під сідло. Після двогодинної скачки м’ясо перевертали на іншу сторону і знову піднімалися на коня. До вечора м’ясо було готове, його різали на дрібні шматочки і трапезували. Так м’ясо виходило в’яленим.

У творі «Михайло Строгов» Жюль Верн не забуває згадати про В’яленому м’ясі, яке їли кочівники, а уява сценаристів численних екранізацій роману остаточно сформувало образ татарина-варвара, вгризається в сире м’ясо, приправляючи його для більшої «кровожерливості» пекучими спеціями.

На початку ХХ століття в ресторанах Англії і Франції почали подавати Стейк по-татарськи. Кухарі все частіше замість конини використовували добірну яловичину і різні добавки, надаючи вишуканості своїм творам.

Свіжість і якість М’яса для тартара повинні бути беззаперечними. Тому стейк тартар став певним символом статусності ресторану з усіма наслідками, що випливають зобов’язаннями.

Класична подача: Фарш (краще рубаний) викладають на тарілці гіркою, в центрі якої роблять поглиблення, куди поміщають яєчний жовток (свіжий).

Поруч на тарілці розкладають подрібнені цибулю, мариновані огірки або корнішони, каперси, петрушку. Приправляють все це соусом табаско, гірчицею, сбразгівают рослинним маслом. Їдець повинен сам змішати всі складові з жовтком – ось вам і знаменитий Соус тартар! З житніми грінками особливо смачно.

Знаменитий ерудит і гастроном Борис Бурда каже про цю страву так: «Ні до ситної кухні казанських татар, ні до узбецької кухні, яку кримські татари засвоїли за десятиліття посилання і абсолютно щиро вважають своєю рідною, ні до кухонь інших татар весь цей тартар відношення не має. Це плід буйної фантазії французьких кулінарів, любителів вриватися на кухні з гострими шаблями наголо, рубати продукти в дрібний фарш і подавати з каперсами, корнішонами і майонезом ».

Серед спробували хоча б один раз це блюдо є і фанати, і відверто незадоволені. Байдужим залишитися неможливо. Важливо одне: якщо захочете пригостити своїх гостей даними стравою, як мінімум ви повинні бути впевнені в якості м’яса, щоб потім не довелося викликати їдоках невідкладну допомогу.

Готуйте з натхненням, а якщо стаття вам сподобалася, поділіться нею з друзями!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.