Їжа по-радянськи

За часів Радянського Союзу всі потай мріяли змінами, потай мріяли про життя «як за кордоном», де ніколи не бували, і про вишукану їжу, яку ніколи не пробували. І ось – сталося! А тепер нам залишається з ностальгією Згадувати про колишні часи і тієї їжі – найсмачнішою, як виявилося.

Більшість рецептів того часу відрізняються простотою, а страви – невибагливістю. Пояснюється це просто: продуктові крамниці не втішали різноманітністю. Але поки наші мами ухитрялися приготувати смакоту з того, що було, ми примудрялися створювати власні, ні з чим не порівнянні кулінарні шедеври. А що зі списку пробували ви?

Хлібна скоринка

Збігати в магазин за хлібом – одне з перших завдань, яке давали радянській дитині. І ось, стрімголов, ви біжите в найближчий магазин. Стиснувши копійки в маленькій долоні, стоїте в черзі і чекаєте, поки тітонька в високому чепчику звернеться саме до вас. А от повертатися додому можна не поспішаючи. Ще б! Є ароматна кірочка, перед якою не можна встояти. Ну хто з нас не приносив додому злегка надкушений хліб?

Карамельні півники

Петушки, зайчики, лисички – цукерки набували найрізноманітніші форми. Але всіх їх виготовляли з цукру і розтопленого вершкового масла. Можна було купити кілька як в магазині, так і на ринку у підприємливих бабусь.Куди там чупа-чупс братися.

Жуйка

Коли на початку 90-х ми задивлялися касети з іноземними фільмами до дірок, то завжди намагалися чимось схожим на красивих героїв. Жуйка, яка у них завжди була при собі, для багатьох дітей була розкішшю. Але це не зупиняло їх. Зізнайтеся, адже ви теж жували смолу плодових дерев!

Зв’язка бубликів

Складаючи конкуренцію різноманітним бісквітів і ніжному печінкою, бублики втратили свою популярність. А років так 30 тому їх купували зв’язками. І поки мама чи бабуся була зайнята справою на кухні, кожна дівчинка вважала належним приміряти зв’язку. Приголомшливе прикраса!

Хліб з цукром

Тільки згадаю – слинки течуть. Це зараз ми купуємо або готуємо різноманітні десерти. А в той час найулюбленішим ласощами був шматок білого хліба з маслом, рясно посипаний цукром. Коли масла не було, хліб просто змочували водою, а потім посипали солодким цукровим піском.

Сендвіч з печива

Пам’ятайте Печиво з топленим молоком? Воно було настільки смачним і ароматним, що важко було дочекатися, поки скипить чайник. А щоб зробити його ще смачніше, досить було змастити одне печиво маслом і накрити таку начинку другим.

Згущене молоко в жерстяній банці

Сьогодні вибір згущеного молока настільки великий, що очі розбігаються. А раніше в магазинах вибудовували пірамідки з одного виду – рідкої згущеного молока. Щоб змастити вафельні коржі або приготувати іриски, згущене молоко варили. Іноді після цього півночі мили стіни і стеля. Але від «вибухонебезпечного» ласощі ніколи не відмовлялися.

Іриски

Ось вони, цукерки, які можна було їсти до нескінченності. Ну а якщо не до нескінченності, то точно до болю в животі. Так, ви можете знайти щось віддалено нагадує смак тих самих ірисок в найближчому магазині. Але тільки той, хто втрачав пломби після кожної другої цукерки, відчує різницю.

Аскорбінова драже

Воно продавалося в невеликих пластикових бульбашках і Було неймовірно кислим. Багато завжди спокушалися взяти пару штучок потайки від батьків. Після декількох драже мова ставала трохи жовтуватим, а через кислоти іноді навіть з’являлися дрібні ранки. Але це не зупиняло любителів солодощів.

Сирок «Дружба»

Сьогодні можна знайти продукцію під такою назвою, але той самий, радянський смак, вона не повторює. Щоб згадати дитинство, можна приготувати таку сирну масу будинку. Раніше сирок додавали в різні страви або просто їли вприкуску до чаю.

Десерт «Горішок»

Зізнатися чесно, форма для випікання таких горішків у мене є до сих пір. Після всіх перипетій з банкою згущеного молока мама замішувала спеціальне тісто і доводила його до готовності в формі. Моїм завданням було начинити горішки. Звичайно ж, півбанки згущеного молока безслідно пропадало в процесі.

Сир в чаї

Ви точно робили такий експеримент. Будучи дітьми, просто пити чай нудно. Обов’язково потрібно щось туди вмочити: печиво, цукерку, сир. До слова про останньому, від температури він починає трохи плавитися. Важливо почекати кілька секунд до ідеального стану – і відразу відправити в рот.

Халва

З тих нечисленних продуктів, які завжди були на полицях магазинів і залишалися доступними, була і халва. Сьогодні багатьох дивує те, що такий Продукт продавали в жерстяних банках. А ось для дітей того часу це цілком нормальне явище.

Кисіль в брикетах

Навіщо чекати, поки мама прийде з роботи і зварить полуничний кисіль? Досить роздрукувати пачку і погризти брикетик. Потім, звичайно, батьки лаяли, але це було того варте. А ви так робили?

Грінки

Куди ви діваєте черствий хліб сьогодні? Якби ви перенеслися на 30 років назад, то це питання б вас не мучив: наріжте його шматочками, занурте у збите яйце і обсмажте на розпеченій сковороді до скориночки. Поколінню тостера навіть не снилося!

Квас

Тільки наступає спека – магазинні полиці заповнюються напоєм під назвою «Квас». Якщо ви виросли в Радянському Союзі, вам відомо, що сучасний темний напій не має нічого спільного зі справжнім квасом. У той час на кухні кожної пристойної господині була трилітрова банка з чайним грибом на дні. Так готувався смачний квас.

Домашні козинаки

Ароматна і смачна солодкість готувалася будинку, так як знайти її в магазині було досить важко. Здавалося б, нічого хитрого або особливого: залийте очищені насіння карамеллю, почекайте, поки маса застигне, розділіть на брикети. Зламаний зуб, і навіть не один, – традиційне наслідок.

Печена картопля

Пройде ще багато років, поки новомодне слово «барбекю» буде супроводжувати розмови про вилазку на природу. А поки можна просто розвести багаття і кинути кілька картоплин. Відламуєте гілочку від найближчого куща і з її допомогою перевертаєте картоплю. Потім дістаєте, перекидаєте з руки на руку, знімаєте шкірку, їсте ще гарячої… Відмінний майстер-клас для сучасних дітей.

Щавель

Жителі мегаполісів купують його на ринку або в супермаркеті, щоб готувати смакоту. У кого є невелику земельну ділянку, відводять під щавель окреме місце. А раніше ця рослина можна було побачити прямо на вулиці невеликого містечка. Жували його всі, хто проводив на свіжому повітрі майже весь час.

Хліб з рослинним маслом

Отже, інструкція для тих, для кого таке поєднання взагалі не здається делікатесом: берете шматочок житнього хліба, змащуєте його рослинним маслом і посипати сіллю, а також подрібненою зеленою цибулею. Діти були в захваті!

Печиво «Картопля»

Знаменитий радянський десерт нагадує картоплю лише формою. Насправді це печиво, какао, розтоплене масло і горіхи. Змішали, зліпили кульки – десерт готовий. Якщо хочете згадати справжній смак – ось докладний рецепт.

Лікарська ковбаса

Вона є і сьогодні. Але не така. Напевно, в той час використовували особливий рецепт, який з роками було втрачено. Поки хтось просто готував собі бутерброди з вареною ковбасою до чаю, інші смажили її. Так вона ставала ще смачніше і не було нічого кращого.

Варення і чорний хліб

Сучасні діти їдять сирки в глазурі, шоколадні батончики і капкейкі. А ми відрізали шматок чорного хліба і відкривали банку смородинового варення. Ніякі креми, джеми і мармелад не можуть зрівнятися з таким десертом.

Якщо вже ми розговорилися, мої улюблені частування зі списку вище – іриски, хліб з цукром, а також карамельні півники. Здається, що б нового і смачного не з’являлося в магазинах, ці солодощі залишаться моїми улюбленими. а як щодо вас? Що б ви додали в список? Діліться ідеями в коментарях нижче.

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.