Іспанський хамон

Що спадає на думку, коли ми чуємо слово «Іспанія»? Кривава корида, пристрасне фламенко, сонячне вино… І, звичайно ж, хамон! Цей продукт є Гордістю всієї нації, а його приготування – справжнім видом мистецтва.

Іспанці кажуть, що Колумб не зміг би відкрити Америку, якщо б не запас хамона в трюмах його флотилії. Хоча спочатку в’ялені окости вважалися їжею бідняків, з роками Технологія їх приготування удосконалилася, і вони стали справжнім делікатесом.

Хамон як окремий вид мистецтва

Іспанці дуже добре розбираються в хамоні. Приготування його часто є сімейним бізнесом, а вживання – сімейною традицією. І якщо вже іспанець пригледів собі хамонера, то буде купувати м’ясо до кінця життя тільки тут.
Виготовляють хамон строго з задніх свинячих ніг, тому в них може міститися до 60% м’яса. Процес виготовлення складається з 7 етапів: засолювання, промивання, пост-засолювання, сушіння, дозрівання і проби. Після того, як окіст пройшов пробу голкою на щільність, смак і запах, його відправляють в крамницю.

Основні відмінності сортів хамона

  • Порода свиней

    Власне, від неї і залежить сорт хамона. А їх всього два: серрано зі звичайних домашніх свиней і Іберіко з чорних іберійських.

  • Ціна

    Хамон Серрано доступний практично кожному, а от Іберіко, особливо найкращі його види, має досить високу вартість і вважається святковим делікатесом. Але це зовсім не означає, що серрано не варто купувати: він відмінно замінює шинку, при цьому в ньому немає шкідливих добавок.

  • Раціон свиней

    Свині, які живуть на фермі, харчуються звичним для свиней кормом, в той час як іберійські живуть в унікальній екосистемі – іспанською дубовому лісі, де харчуються травами і жолудями. Залежно від того, скільки часу свинка в ньому провела, і визначають вид і вартість хамона. Найдорожчий Іберіко – de bellota – виходить з свиней, які все життя провели на жолудевого дієті – їх м’ясо просочується ефірними маслами дуба, які і надають неповторний смак і аромат.

  • Зовнішні відмінності

    Перше, що кидається в очі на будь-якому окосту, – це копитце. У серрано воно біле, у Іберіко – чорне. На дорогих видах є маркування, схожа на маркування вина: провінція, пасовище, рік забою, вага ноги до засолу… Крім того, на підтвердження на Іберіко залишають клаптик вовни.

Як вибрати хамон

При виборі хамона потрібно керуватися такими порадами:

· Справжній хамон ніколи не зберігають у вакуумній упаковці.

· Його не можна продавити пальцями через щільність, а ось жир від дотику повинен плавитися.

· За копиту, крім сорту, визначають ще й якість: воно повинно бути тонким по всій довжині, а халяву – довгим.

· Всі сертифікати повинні бути прикріплені. Найкраще, якщо на окосту буде «Гарантія походження» – абревіатура DO із зазначенням провінції, де проводився хамон.

· Вага цільної ноги повинен бути в межах 6,5-9 кг.

Як зберігати хамон

У домашніх умовах приготувати хамон практично неможливо. Але якщо ви придбали окіст і привезли додому, то потрібно дотримуватися кількох правил:

  • Загорнути в чисте бавовняний рушник;
  • Зберігати його потрібно в підвішеному стані;
  • Приміщення повинно добре провітрюватися;
  • В день потрібно зрізати хоча б 50 г хамона, а місце зрізу закривати шматочком жиру;
  • Ні в якому разі не заморожувати.

Як подають хамон

Нарізають окіст за допомогою спеціального пристрою – хамонера. Тих, хто володіє досконало цим девайсом, називають кортадорамі. Тонкі, майже прозорі скибочки викладають на тарілку або загортають рулетиками, які часто обманюють на шпажки. Класичний варіант – поєднання з динею і червоним сухим вином, проте подають його і з іншими фруктами, особливо виноградом і персиками. Добре підходять до Хамону оливки і сир.

Іноді хамон, як і інші види в’яленого м’яса, входить до складу салатів. Додають його і в супи, але тільки в самому кінці готування.

Користь хамона

Крім іншого, хамон – це екологічно чистий продукт. Також він має високий вміст олеїнової кислоти, яка зміцнює серце і судини. Багато в ньому і ненасичених жирів, який не дають засвоюватися холестерину.

Тепер ви знаєте майже все, що пов’язано з цим делікатесом. Обов’язково пробуйте і діліться цією інформацією з друзями!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.