Гарячий мед

Напевно, кожному з нас доводилося чути повчання від бабусь, що мед не можна заливати окропом. Дуже поширеною є думка, що при нагріванні він не тільки втрачає всі свої корисні властивості, але і виділяє канцерогенну речовину оксиметилфурфурол, яке може завдати істотної шкоди організму. Багато любителів меду відмовляються в це вірити. Вони стверджують, що напої з Гарячим медом були для наших предків традиційними і ніхто з них не стикався із захворюваннями, що з’явилися з-за його вживання.

Тепер ми хочемо розвіяти всі міфи, пов’язані з цим продуктом. Давайте для початку розберемося в тому, як в меді з’являється оксиметилфурфурол.

Чи шкідливий гарячий мед?

Згідно з науковими дослідженнями, оксиметилфурфурол виділяється тоді, коли вуглеводні сполуки нагріваються в кислому середовищі. У меді оксиметилфурфурол міститься саме в Фруктозі. Так як в меді спочатку присутня кисле середовище (рН 3,5), фруктоза частково розкладається в ній і виділяє оксиметилфурфурол, а при нагріванні цей процес прискорюється.

Відповідно до Держстандарту оксиметилфурфурола в меді повинно міститися не більше 25 мг / кг. Якщо ми звернемося до стандартів ЄС, то побачимо, що норма цієї речовини практично в два рази перевищує нашу, вона становить 40 мг / кг меду. У країнах з жарким кліматом цей показник не повинен перевищувати 80 мг / кг, так як через температуру повітря навіть Свіжий мед містить підвищену кількість оксиметилфурфурола. Тому стандарт ООН передбачає для таких країн особливе обмеження – 80 мг / кг.

В ідеалі кількість оксиметилфурфурола в свіжому меді повинна дорівнювати нулю. Це можливо тільки в тому випадку, якщо бджіл не годували продуктами, які містять цю речовину.

Німецькі вчені з Інституту дослідження меду в м Бремен стверджують, що в багатьох Кондитерських виробах і вареннях оксиметилфурфурол може перевищувати допустиму норму навіть в десятки разів. Після проведення множинних експериментів, вчені наполягають на тому, що підігрітий мед абсолютно нешкідливий для здоров’я.

Академік РАМТН, професор І. П. Чепурний також упевнений, що оксиметилфурфурол, що міститься в меді, не несе ніякої шкоди нашому організму. Він каже, що в смаженому кави кількість оксиметилфурфурола може перевищувати навіть 200 мг / кг.

Згідно з дослідженнями Інституту харчування РАМН безпечним вважається щоденне споживання оксиметилфурфурола в кількості 2 мг на 1 кг ваги. Відштовхуючись від цього можна вважати, що гарячий мед зовсім не шкодить організму.

Існує безліч наукових статей, які доводять сприятливий вплив нагрітого меду на здоров’я людини. Дуже пізнавальної є стаття «Цілющі властивості нагрітого меду», написана відомим пасічником О. Н. Мешенковим.

Мешенков наполягає на тому, що При нагріванні мед не втрачає свої корисні свойст, а стає ще більш цілющим. Під час нагрівання вивільняються рухливі іони металів, завдяки яким в організмі активуються багато біологічні каталізатори. Коли нагріте мед надходить в організм людини, іони таких елементів, як натрій, мідь, калій, магній, цинк, вступають в реакції, які дозволяють клітинам краще функціонувати.

Це пояснює популярність використання теплого меду в народній медицині. Багато лікувальні рецепти передбачають навіть його кип’ятіння. Не можуть же люди стільки років помилятися в корисних властивостях гарячого меду! Тим більше всі факти тільки підтверджують його сприятливий вплив на організм.

Так що не варто себе обмежувати! Насолоджуйтесь улюбленими десертами і напоями з медом, від цього ви станете тільки здоровіше.

Поділіться цією статтею і обрадуйте своїх друзів!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.