Чи можна замінити розпушувач содою

Харчова сода і розпушувач – поширені і Необхідні компоненти в хлібобулочних виробах і інший випічці – наприклад, в оладках. Їх використовують для дотримання пишності випічки.

Пористі заливні пироги не обходяться без додавання гашеного соди або розпушувача, часто ці інгредієнти додають в бісквіти. У чому ж різниця між двома порошками? Спробуємо з’ясувати…

Дія соди і розпушувача

  • Сода, відома в хімії як бікарбонат натрію, є основним квасять компонентом в багатьох рецептах. Лужна за своєю природою, вона автоматично виробляє вуглекислий газ, коли входить в контакт з кислотними інгредієнтами. Наприклад, якщо в рецепті є лимонний сік, кефір або дріжджі, потрібно використовувати соду.

Хоча відомо, що від соди скоринка стає більш рум’яної і хрусткої, випічка може гірчити, якщо не дотримуватися пропорції.

  • Розпушувач є сухий порошок, в якому є харчова сода і один або кілька кислотних інгредієнтів, змішаних разом. Часто його використовують замість дріжджів, оскільки він збільшує обсяг і одночасно полегшує текстуру страви. Зазвичай до нього додають борошно або крохмаль, які уповільнюють реакцію розпушувача до тих пір, поки той не почне контактувати з рідиною. Коли рідина потрапляє в розпушувач, виробляється газ у вигляді крихітних пухирців, які піднімають тісто.

Існує два поширених типу розпушувача – одинарної і подвійної дії. Одинарний розпушувач реагує на рідину відразу і використовується повністю. Наприклад, в млинці. У свою чергу, порошок подвійної дії більш корисний в рецептах деяких тортів, де він спочатку реагує на додавання рідини, а потім вже під час процесу випічки. Важливо, щоб ви знали цю різницю і вимоги свого рецепта, перш ніж придбати розпушувач.

Таким чином, сода і розпушувач – НЕ взаємозамінні речі. Використовувати соду потрібно тоді, коли в тесті містяться кислі інгредієнти. В їх число входять молочні продукти, фруктові соки і навіть мед. В іншому випадку сода не реагуватиме, навіть якщо її погасити оцтом або лимонним соком: краще додайте сік відразу в тісто, щоб бульбашки не встигли «втекти». А ось розпушувач здатний забезпечити себе кислотою сам, тим більше, що компоненти підібрані в найоптимальніших пропорціях. Але при надмірній кислоті в тесті смак страви може псуватися.

Нехай ваша випічка завжди буде м’якою і повітряної! Поділіться цими порадами з друзями, вони напевно будуть вам вдячні.

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.