Святковий стіл – це завжди палиця з двома кінцями. З одного боку, велика кількість страв пробудить апетит і призведе в захват будь-якого. З іншого боку, хто це все приготував і скільки часу на це пішло? Напередодні головного свята року самі завбачливі починають підготовку за дві доби.
Редакція «З Смаком» знає, що організація Новорічного столу може влетіти в копієчку і відібрати багато сил і часу, а тому пропонує вам ознайомитися з унікальним Меню з 5 страв. Воно одночасно і святкове, і просте, і не завдасть удару по вашому гаманцю.
Меню на Новий рік
На приготування всіх страв зі списку у вас піде рівно Два з половиною години, якщо ви будете дотримуватися зазначеного алгоритму. Меню розраховане на чотирьох, але кількість інгредієнтів завжди можна подвоїти або навіть потроїти. Представляємо вам універсальне меню!
Новорічне меню
- Курячі стегенця з хрусткою скоринкою на подушці з солі
- Картопля в спеціях по-селянськи
- Олів’є з куркою
- Закусочний рулетик з сирною начинкою
- Мандариновий пиріг
Всі необхідні інгредієнти:
- Картопля – 1,5 кг
- Морква – 1 шт.
- Яйця – 11 шт.
- Куряче філе – 300 г
- Майонез – 200 г
- Плавлений сир – 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Кріп – за смаком
- Мандарини – 300 г
- Цукор – 100 г
- Сіль (бажано морська) – 400 г
- Італійські трави – за смаком
- Курячі стегенця – 4 шт.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Огірок – 1 шт.
- Мариновані огірки – 2 шт.
- Цукрова пудра – 40 г
· Заготівля для салату
Увімкніть духовку на розігрів для курячого філе. Поставте варитися 4 картоплини і 1 морква в одній ємності, 4 яйця в інший. Картопля буде готовий через 40 хвилин, морква – через 30, а яйця через 15 хвилин після закипання.
Промийте куряче філе, натріть його сіллю і спеціями і відправте запікатися в духовку на 25 хвилин при 180 градусах.
· рулет
Поки овочі та яйця варяться, а філе запікається, готуємо закусочний рулет. Розбийте 4 яйця в миску, додайте 120 г майонезу і збийте міксером до утворення густої піни. Вилийте суміш на змащений олією лист і відправте запікатися в духовку поруч з філе протягом 10 хвилин при тій же температурі.
Поки основа для рулету запікається, натріть плавлений сир і видавіть в нього часник, додайте кріп. Перемішайте.
Дістаньте спраглі омлет з духовки, а філе залиште допікати ще на 5 хвилин. Намажте омлет плавленим сиром і закрутіть в тугий рулет. Обмотайте рулет харчовою плівкою і відправте в холодильник до кінця готування всіх страв.
Не забудьте дістати філе з духовки!
· пиріг
Очистіть мандарини від шкірки і наріжте кожну часточку на кілька шматочків. Всі вони призначені для начинки, але можна залишити 6 шматочків для прикраси.
Розбийте три яйця і відокремте білки від жовтків. У жовтки додайте 100 г цукру і перемішайте, а білки збивайте міксером до жорстких піків (незгірш від 5 хвилин). Додайте частинами білки до жовтків і перемішайте до однорідності, всипте приблизно 2 скл. просіяного борошна (орієнтир – тісто має бути по консистенції як густа сметана). Потім додайте мандарини, знову перемішайте і викладіть в високу форму для запікання. В ідеалі це має бути форма для шарлотки. Випікайте 30 хвилин при 180 градусах.
· курка
Засипте сіллю сухий лист так, щоб він був повністю закритий, і викладіть на нього курячі стегенця. Поперчіть і відставте в сторону.
· Картопля
800 г картоплі (бажано з тонкою шкіркою) ретельно промийте водою за допомогою щітки або ганчірки. Наріжте великими часточками, перекладіть в глибоку миску. Посоліть, присипте італійськими травами, додайте рослинне масло (краще всього оливкове) і добре перемішайте.
Викладіть картоплю на решітку поперек прутів (або на інший лист). Поставте духовку на 200 градусів і відправте запікатися і картопля, і курячі стегенця на 40 хвилин.
· салат
І, нарешті, салат. Наріжте кубиками варені яйця, картопля, морква і запечену грудку. Так само наріжте мариновані огірки і свіжий огірок. Додайте в салат 2 ст. л. майонезу, перемішайте.
· останні штрихи
Поки картопля і курка допікаються, повернемося до пирога. Присипте його цукровою пудрою, прикрасьте шматочками мандарина за бажанням.
Дістаньте рулет з холодильника, розгорніть плівку і наріжте його шматочками по півтора сантиметра в ширину. Викладіть на блюдо.
Після закінчення 40 хвилин дістаньте картопля з духовки, а стегенця залиште допікати ще на 15 хвилин. Після цього залишається тільки сервірувати інші страви!
У вас вийде далеко тільки Економне меню, але і справжній бенкет з страв, кожне з яких таїть в собі родзинку. Таким чином, запечена на солі курка буде мати ідеальну корочку, але залишиться ніжною і зовсім не жирна. Сіль вбере в себе весь жир, а м’ясо вбере в себе необхідну кількість цієї самої солі в міру приготування.
Пиріг – майже та ж шарлотка, але з мандаринами. При бажанні можна додати трохи більше фруктової основи.
Салат на манер олів’є настільки ж ситний, в ньому для класичного рецепту не вистачає лише горошку. Курку можна брати і печену, і варену, як і не тільки курку.
Картопля з нашого меню запікають з італійськими травами, з паприкою, з сумішшю перців і просто із зеленню і часником. Вибирайте!
А рулетик просто ніжний, переконайтеся в цьому самі і не забудьте зберегти наше меню з рецептами!