Аджика абхазька

Багато кулінари не уявляють свого кухні без Аджики. Приправляють нею перші і другі страви, використовують як маринад або просто з хлібом подають… Але чи знають вони, що дуже смачна суміш з помідорами, болгарським перцем, а також яблуками і навіть кабачками – це що завгодно (лечо, ткемалі, сациві, просто соус) , але тільки не аджика!

Йтиметься продукті, який став візитною карткою Кавказької кухні. По правді кажучи, слово «аджика» в перекладі з абхазького – сіль. А ось вже пастообразну суміш, яку зазвичай привозять туристи з Абхазії, самі абхази називають апирпил-Джік ( «перцева сіль») або аджіктцатца ( «сіль, перетерта з чимось»). Отже, душа аджики – це сіль, змішана з перетертими пряними травами і спеціями, і ложкою її так просто не співаєш!

Як приготувати аджику

Аромат автентичної аджики не сплутати ні з чим. На батьківщині приправу готують вручну, перетираючи інгредієнти на плоскому камені. У деяких господинь збереглися камені, яким більше 200 років!

Інгредієнти для абхазької аджики

Класична основа аджики – Пекучий перець, насіння коріандру, часник, блакитний пажитник і сіль. У кожної сім’ї може бути своя рецептура, яка припускає, крім основи, ще якісь компоненти.

  • 500 г пекучого стручкового червоного перцю (підв’яленого на сонці)
  • 1 великий пучок кінзи
  • 1 великий пучок петрушки
  • 1 великий пучок кропу
  • 400 г часнику
  • 3-4 ст. л. готової суміші хмелі-сунелі
  • 100-200 г ядер волоських горіхів
  • 1 скл. кухонної солі

Приготування аджики

· Перець промийте, відкрутіть черешки. Далі дивіться за своїми смаковими уподобаннями: хочете менш гострий продукт – видаліть насіння, адже в них сконцентрована пекучість. Дотримуйтесь техніку безпеки: працюйте в рукавичках!

· У зелені видаліть жорсткі стебла. Часник очистіть.

· Пропустіть всю зелень разом з часником, перцем і горіхами через м’ясорубку, додайте сіль. Знову пропустіть через м’ясорубку, щоб вийшла однорідна маса. Додайте хмелі-сунелі.

· Накрийте посуд плівкою (можна зробити в ній отвір) і поставте в тепле сухе місце на дві доби, щоб пройшла ферментація і випарувалася частина рідини. За цей час масу кілька разів перемішайте.

· Перекладіть аджику в чисті баночки, зберігайте в холодильнику.

Строгих пропорцій в інгредієнтах немає. Горіхи можете не використовувати, але якщо хочете приготувати саме той продукт, додайте обов’язково.

Кількість Зелені кінзи можна зменшити, так як вона володіє домінуючим смаком. Якщо знайдете кінзу в період цвітіння – беріть! Саме в цей час вона має неповторний тонким ароматом.

Особливу увагу приділіть вибору Хмелі-сунелі. Уточніть, чи є в складі пажитник блакитний (уцхо-сунелі). Якщо немає, потрібно буде додати окремо. У хорошій приправі можна нарахувати до десяти складових! Обов’язково в неї входять пажитник і насіння коріандру, а також селера, кріп, петрушка, базилік, майоран, чабер, лавровий лист, м’ята, шафран і червоний перець.

Аджика – приправа, яка розширює гастрономічні кордону. До всіх м’ясних, рибних, гарячим овочевим, круп’яних страв, до окрошка на квасі або кислому молоці, до сиру, салатів, плову, чанахи… Просто запаморочливий аромат!

Приготуйте аджику і прихопіть з собою баночку, вирушаючи в гості. Такий подарунок оцінить кожен. Чекаємо ваших вражень і відгуків в коментарях!

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.