Національна кухня Казахстану

Казахстан – країна, в якій збереглося багато національних звичаїв і традицій, коріння яких можна знайти в їх віковому минулому. Казахи вели кочовий спосіб життя, займаючись розведенням худоби, що й знайшло відображення і в національній кухні. Які ж страви досі популярні в цій азіатській країні і як їх приготувати?

Одне з найпопулярніших страв у національній кухні – це бесбармак. Назва перекладається на російську як п’ять (біс) пальців (Бармак). І, з цього видно, що їдять його НЕ виделкою або ложкою, а п’ятьма пальцями. До сих пір іноді в деяких сім’ях цінують ці традиції, особливо люди похилого казахи. Бесмармак – це блюдо, яке готується з м’яса баранини або конини і коржів, які відварюються в м’ясному бульйоні. Варіантів приготування може бути кілька, але ось форма подачі на стіл одна – на великому блюді викладають відварні тонко розкатані коржі тесту, а зверху викладається скибками відварне м’ясо. Любителі поливають це злегка привареним люком. Ця страва в центр столу.

Бесбармак

Рецепт приготування дуже простий:

Для бульйону:

м’ясо баранини (яловичини або конини) – 1,5 кг (чим більше, тим більш насиченим буде бульйон)

Для тесту:

Вода – 1 склянка (можна використовувати бульйон),

яйце – 2 штуки,

борошно – близько 600 гр.

Сіль – 0,5 ч. Ложки

Окремо для СУРП цибулю і за бажанням зелень.

Відварити м’ясо до повної готовності. Вийняти з бульйону і обробити на шматочки середньої величини. М’ясо повинно легко відходити від кісточок.

Поки вариться м’ясо готуватися туге тісто з яєць, води і солі. Дайте йому постояти хвилин 30 і можна приступати до розкочування тонких коржів. У деяких регіонах Казахстану такі коржі варяться цілком, не розрізаючи, в інших ріжуть на квадратні коржі. Так, що в даному питанні вибір відображає або особисті переваги, або сімейне спадщина.

Окремо в маленьку каструльку виливається пара черпаків СУРП (готовий бульйон) і бажано знятий верхній шар жиру. Доводиться до кипіння і туди ненадовго опускається порізану кільцями цибулю. Ось тут теж у кожного свій підхід і правил немає. Хто любить повністю зварений лук, тоді довше його проваріть, а хтось любить, щоб він злегка хрустів, тоді лук повинен закипіти і відразу бути виключеним. Але головна умова – цибулі повинно бути багато. Хочете – додайте перцю.

Тепер на блюдо викладіть відварені коржі, зверху красиво шматки мяско, а потім полийте рівномірно цибулею з бульйоном. Смачного!!!

До національних блюд Казахстану відносяться також баурсаки і курт. Звичайно кухня дуже різноманітна, але ми вирішили зупиниться на найпопулярніших і відомих в будь-яких точках Казахстану. Так як на півночі, півдні і заході національні страви можуть злегка відрізнятися.

Баурсаки.

Рецепт приготування:

борошно – 4 склянки, В тепле молоко і воду додати цукор, сіль, дріжджі і борошно (пол

вода – 0,5 склянки, склянки). Залишити на 20 хвилин. Після додати масло і збите

яйце – 1 штука, яйце, перемішати. Отриману масу перемішати з борошном,

молоко – 0,5 склянки, замісити тісто. Дати йому постояти ще хвилин 30, а потім

дріжджі – 40 гр., розкачане на кружечки випікати в киплячій олії.

олія. – 4 ст. ложки,

цукор – 1 ст. ложка,

сіль – 1 ч. ложка.

Правда сьогодні баурсаки також готують по-різному. Іноді замість рослинного масла в них додають вершкове масло, жир або навіть майонез. А, якщо в тісто при приготуванні додати дрібку харчової соди, то баурсаки пом’якшають і не будуть на смак, як гумові навіть без додавання масла.

І, нарешті курт. Але це справді дивовижний продукт національної кухні Казахстану багатьом доведеться не до смаку. Чому?

У нього дуже терпкий солоний смак. Але Курт корисний і дуже популярний. Готують його з молочного катика.Масу рясно солять і підвішують для видалення вологи. А потім формують грудочки і сушать. Як правило казахський національний курт розміром з абрикос. Він дуже ситний. Його дуже люблять діти. Він має особливий смак в поєднанні з солодким чаєм. Курт додають в різні соуси. Виготовляють з коров’ячого, козячого, овечого або на півдні – кобилячого молока. Спробуйте, можливо його незвичайний смак і сподобається вам.

З національних напоїв популярні шубат (кисломолочних напій з верблюжого молока) і кумис (кисломолочний продукт з кобилячого молока), а також найпоширеніший чай з молоком. Навіть в російських сім’ях, що живуть в Казахстані, можна почути таку фразу: Вам чай по-казахському?

Чай по-казахському – це цілий ритуал. Маленькі піалки з казахським орнаментом. Гостинна господиня перш ніж налити чай обдає піалу окропом і тільки після цього зі спеціальної ємності наливає гаряче кип’ячене молоко, потім міцно заварену заварку і лише трохи окропу. В піалі чаю має бути не більше половини. Інакше – це вже не чай по-казахському. Як правило, господиня стежить, щоб у гостей чай був постійно і ви не помітите, як ваша піала буде постійно наповнена.

Це лише деякі найпопулярніші блюда казахської національної кухні. Але навіть розглядаючи їх можна помітити, що казахи в минулому вели кочовий спосіб життя і їх харчування повинно було бути висококалорійним. А кисломолочні продукти допомагали їм зберігати своє здоров’я.

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.