Користь картоплі

Користь картоплі

Картопля отримала повсюдне поширення на території України тільки в 19 столітті, потіснивши звичні стародавні культури – ріпу і брукву. А сьогодні в нашій країні практично жодне застілля не обходиться без страви з картоплі. Картопля – це не тільки врожайні і смачні бульби, але поживний і корисний для організму людини продукт.

Чим корисна картопля

Картопля корисна в сирому, відвареному і печеному вигляді. Позитивно впливають на здоров’я також сік і відвар з неї. У картоплі міститься значна кількість вітамінів А, С, РР і ряд вітамінів групи В. Рослинні білки бульб поставляють організму 14 корисних амінокислот. Крім того, картопля забезпечує нас яблучною, щавлевою і лимонною кислотами. Даний коренеплід багатий своєю мінеральною складовою. Найбільша частка за змістом доводиться на калій, який необхідний для роботи м’язової та серцево-судинної систем. Солі калію підтримують нормальний обмін речовин, знімають набряки, виводять зайву рідину і солі. Також картопля містить йод, залізо, фосфор, магній і інші потрібні мікроелементи.

Через високий вміст в картоплі крохмалю, дієтологи не радять вживати овоч при зайвій вазі. Однак крохмаль теж грає позитивну роль для здоров’я. Він володіє відмінними обволікаючими і антизапальними властивостями, добре виводить токсини з організму, знижує холестерин. Картопляний крохмаль радять вживати при проблемах нирок, печінки, підшлункової залози.

Доктора прописують сиру картоплю для кращої роботи шлунково-кишкового тракту. Вона полегшує стан людей хворих гастритом або виразкою хворобою, а також допомагає при печії, відрижці і метеоризмі. Сік молодих бульб є найсильнішим протизапальним засобом. Сік картоплі швидко знімає біль і загоює шкіру, уражену опіками, екземами, дерматитами. Нещодавно фахівці відзначили протиракові властивості картопляного соку. Високоактивні речовини в соці успішно перемагають ракові клітини.

При термічній обробці картоплі найбільше число корисних елементів зберігається в печеної з шкіркою картоплі. У шкірці зосереджені калій і цинк, при її використанні знижується артеріальний тиск. Помічено також, що при регулярному вживанні різних страв з картоплі зменшується втома, стреси, депресії і проблеми зі сном.

Таким чином, смачна і ситна картопля допомагає людині вилікуватися від багатьох захворювань, підтримувати бадьорість і працездатність протягом дня і відмінно засипати здоровим міцним сном.

Рецептів приготування картоплі дуже багато, всі вони в основному багатьом відомі і не потребують особливого представлення. А за оригінальними рецептами можна звернутися до національних страв де картопля дуже часто використовується в кулінарних традиціях. Смачного!

Користь картоплі – дивіться у відео нижче:

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Коментування заборонено.