Історія появи пастили, зефіру і цукатів

Історія появи пастили, зефіру і цукатів

На жаль, купити в магазині справжню смачну і найголовніше корисну пастилу фактично неможливо. Споконвічно російські ласощі готувалися з фруктового пюре, цукру або меду і яєчних білків, а свою популярність здобули ще в 14 столітті. Основним інгредієнтом є яблука сорту антонівка, які можна з легкістю замінити на кислі сорти – дички. Але найсмачніша пастила була приготовлена купцем Прохоровим, який мав славу найвідомішого прихильника печених яблучок. Також готували ягідну пастилу, в основному використовували малину і смородину, рідше брусницю і горобину. Але так як кількість пектину в них набагато нижче, ніж в Антонівці – по щільності пастила не відповідала заявленим стандартам. Додавання яєчних білків датується лише 15 століттям.

Завдяки цьому інгредієнту пастила придбала світлий відтінок і твердість. Кумедне відкриття: в 19 столітті кондитери Франції приготували свої ласощі, грунтуючись на рецепті Коломенської пастили. Але перед цим вони його трохи змінили, а саме до яблучного пюре додали збиті в піну білки. Ось вам історія появи зефіру. Як бачите російські ласощі, пастила отримала всесвітнє визнання і з успіхом експортувалася в країни Європи. А у великих містах і столицях були російські лавки, де крім пастили продавалися і інші російські ласощі.

Історія появи пастили, зефіру і цукатів

Продовжуючи тему ласощів, хочеться задати питання: чи є в світі людина, яка не любить цукати? Бо часом здається, що всередині цих маленьких зацукрованих солодощів сховалося сонечко. А все, що пов’язано з сонцем має пряме відношення до Русі, тому цукати тут були одним з улюблених ласощів. Але називали їх сухим київським варенням. Київську чудо-солодкість змогли скуштувати і заможні люди Російської Імперії. До слова, сама Катерина II високо оцінивши смакові якості, видала указ, згідно з яким щорічно доставляти до двору сухі київські ласощі з груш, чорносливу, нектарина, персика і абрикосів. Наказ виконувався беззаперечно. І кожну осінь до царського двору доставлялися довгоочікувані ящики з цукатами.

 Вперше цукати привезли в 1386 році на весільне торжество князя літовского.

Але прославив цукати купець на прізвище Балабуха. Спочатку він заснував власний цех з виробництва цукат, в якому працювали тільки сильні (в фізичному плані) люди, а потім з’явилася і лавка ласощів. Але щастя тривало недовго, так як після революції всі забули про «балабушках».

Хочешь дізнатися більше про історію появи пастили, зефіру і цукатів, тоді дивись відео нижче:

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:

Комментарии закрыты.