Болгарський козунак – рецепт приготування

Козунак – це традиційна випічка, яку готують до Великодня в Болгарії і Румунії. Він відрізняється від звичних нам пасок і формою, і почасти смаком. Випікають козунак у вигляді плетеної корзини: так готовий виріб здається ще вище і пишніше!

Рецепт солодкого хліба в болгарських сім’ях передається від найстарших жінок молодшим. Для приготування тіста використовують продукти найкращої якості: найсвіжіші яйця, вершки не менше 20% – ї жирності, натуральне вершкове масло найвищої жирності. Смак виходить надзвичайно насиченим, багатим і суперсдобним. Давайте ж і ми скуштуємо цю дивну випічку!


Інгредієнти для рецепта


яйце – 10 шт.

жовтки – 5 штук.

вершки – 200 мл

молоко – 100 мл

Вершкове масло – 350 г

Соняшникова олія – 100 мл

Пшеничне борошно – 2 кг

цукор – 500 г

Ванільний цукор – 50 г

мигдаль – 150 г

дріжджі – 60 г

сіль – 1 ч. л.


Як приготувати


·  1. Зазначена кількість інгредієнтів розраховане на 2 великих козунака. Можете взяти половину порції, якщо готуєте подібного роду виріб вперше.

·  2. Приготуйте опару. Свіжі дріжджі розчиніть в теплому молоці. Підгодуйте суміш, додавши дрібку цукру. Залиште на хвилин 15.

·  3. У великій мисці збийте 4 яйця, 150 г цукру, влийте вершки, додайте сіль і 200 г просіяного борошна. Перелийте в миску дріжджову суміш, накрийте рушником і поставте тісто в тепло на півтори години.

·  4. З рештою яйцями і цукром збийте жовтки. Вмішайте в опару, що підійшла 1200 г просіяного борошна і збиту з цукром яєчну суміш. Замісити гладке тісто, помістіть його у велику каструлю, знову накрийте і залиште на 2 години підходити в теплі. За цей час тісто збільшиться майже в 3 рази.

·  5. Просійте на стіл борошно, що залишилося і ванільний цукор. Викладіть тісто і місіть його руками, поки воно не перестане до них липнути.

·  6. Вилийте рослинне масло в миску і, занурюючи в нього долоні, продовжуйте місити тісто, поки масло не закінчиться. Ось це фітнес!

·  7. Тепер завдання таке: по невеликої порції в тісто слід вмесіть розм’якшене вершкове масло. Коли масла більше не залишиться, місите тісто ще 10 хвилин. Після цього з силою киньте тісто на робочу поверхню раз 30, не менше, щоб тісто стало більш пружним. Весь цей процес займе близько години.

·  8. Поверніть тісто в глибоку каструлю, накрийте її і залиште на 5 годин. За цей час тісто виросте в 4 рази! Вмесіте в тісто очищений і подрібнений мигдаль.

·  9. Пора братися за формування. Отримана кількість тіста розраховане на 2 великих козунака.Розділіть масу на 2 частини (2 вироби), потім кожну розділіть ще на 2 частини. Скачайте шматочки в джгути і розтягніть їх, а потім заплетене в косу. Помістіть косу в найбільшу круглу форму і залиште підходити ще на 30 хвилин.

·  10. Змастіть козунак молоком і відправте випікатися в духовку при температурі 180 градусів на 40 хвилин.

·  11. Нехай готовий паску трохи охолоне в формі, після чого витягніть його і викладіть на блюдо.Посипте козунак цукровою пудрою.

Ух, довелося попотіти в прямому сенсі слова, але результат дійсно виправдовує очікування. М’якуш цієї випічки ні з чим не порівняти: волокнистий, повітряний, ароматний … Головне, вчасно зупинитися.Нехай пасхальна радість буде не тільки в ваших серцях, а й за сімейним столом! Якщо рецепт вам сподобався, розкажіть про це друзям в Facebook.

Увага!

10 Фото, Які Гарантовано Піднімуть Вам Настрій !
10 Фото, які гарантовано піднімуть Вам Настрій !


18 Геніальних Рішень Повсягденних Проблем !

Нема на чому розігріти піцу

Увага!

10 Секретів Які Ви Точно Ще Не Знали!



Ще статті спеціально для Вас:



Просто Останні Статті:

Коментування заборонено.